RODA: Djeca i rodilje u Hrvatskoj i dalje bez pratnje u bolnicama

Udruga Roda uputila je pismo ministru zdravstva Viliju Berošu te tručnim pedijatrijskim društvima, vezano uz zdravstvenu skrb trudnica, rodilja, babinjača i djece.

Traže uvođenje znanstveno utemeljenih praksi u rodilišta i eliminaciju neutemeljenih praksi koje se provode ili su najavljene, poput carskog reza, odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na koronavirus, zabrane pratnje na porodu.

“Usprkos tome što se u cijelom nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju”, poručuju iz udruge.

“Žene se osjećaju napušteno, strahuju jer im je uskraćeno rađanje uz osobu od povjerenja, strahuju da neće imati podršku nakon poroda za uspostavu dojenja niti u periodu ranog roditeljstva”, poručuju iz Rode.

Apeliraju da je za zdravlje novorođenčadi, djece i žena neophodno u zdravstvenim ustanovama po hitnom postupku započeti s poštivanjem stručnih smjernica relevantnih institucija. “Postoje stručne organizacije u Europi koje redovito revidiraju i objavljuju transparentne smjernice temeljene na dokazima o skrbi za djecu, dojenčad i trudnice – potrebno ih je pratiti i koristiti”, navodi Udruge Roda.

Posebno je važno da se što prije počnu poštivati sljedeće smjernice:

• Omogućiti vaginalni porođaj jer sumnja ili potvrđena infekcija koronavirusom nije indikacija za carski rez

• Osigurati boravak novorođenčeta uz majku nakon poroda u slučajevima gdje je potvrđena ili postoji sumnja na infekciju

• Omogućiti pratnju na porodu uz adekvatne epidemiološke mjere (asimptomatična osoba, ograničeno kretanje, zaštitna oprema)

• Poticati i podržati dojenje odmah po porodu, uvijek kad se majka osjeća dovoljno dobro da doji, neovisno je li majka zaražena

• Osigurati posjete patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, sve dok postoji potreba dolaska zbog uspostave dojenja

• Osigurati primaljama, liječnicima i patronažnim sestrama dostatnu i adekvatnu zaštitnu opremu kako bi se svi gore navedeni napuci mogli i slijediti

• Omogućiti boravak jednog roditelja uz dijete u slučaju bolničkog liječenja djeteta

“U kriznim vremenima, trudnicama, roditeljima i djeci nužno je potrebno pružiti više institucionalne podrške i pomoći, a ne manje. Podrška i pomoć budućim i novim roditeljima ne smije se svesti isključivo na napore nevladinih organizacija”, navodi udruga.

Komentiraj