ROCK IZ BRAZILA I DANSKE ‘Spojili smo naše najveće glazbene strasti’

Autor:

Promo

U klubu Močvara održat će se dva rock koncerta kakvih nema često u zagrebačkim klubovima jer u srijedu nastupa francuski bend Les Lullies, a u četvrtak dansko-brazilski duo The Courettes.

The Courettes su osnovani u Danskoj prije desetak godina, a ovaj duo je sastavljen od pjevačice i gitaristice Flavije Couri, koja je rođena u Brazilu, te bubnjara Martina Courija. Njih dvoje su muž i žena i od 2015. usavršavaju svoju mješavinu garažnog rocka, surf gitara, djevojačkih R&B grupa iz 60-ih i produkcije Wall of Sound Phila Spectora. Njihov zvuk nije produkcijski uljepšavan, a uživo su stvaraju rani zvuk rock ‘n’ rolla sa samo dva instrumenta i glasom. Ovakve bendove hrvatska publika nema priliku često čuti i takav rock’n’roll nije čest u domaćih grupa.

“Ovo nije raketna znanost, mon frère, to je samo rock’n’roll. I ne želimo drugačije!” tako su se Les Lullies predstavili i pokazali da neki glazbeni stilovi nikada neće umrijeti. Samo se trebaju pojaviti bendovi poput njih koji će pružiti novu energiju.

The Courettes prvi album “Here Are The Courettes” objavili su 2015. i odmah je dobio odličan prijem kod publike i kritike. Uslijedili su brojni koncerti, ali i novi singlovi, EP-i te pojavljivanja na raznim kompilacijama. To ih je i dovelo do britanske izdavačke kuće Damaged Goods koja je poznata po mnogim izdanjima bendova kao što su Buzzcocks, Manic Street Preaches, Atari Teenage Riot ili New Bomb Turks.

Prije dvije godine su za Damaged Goods objavili album “Back in Mono” koji je dobio izvrsne recenzije časopisa poput Mojo, Roling Stones, Louden Than War, Vive Le Rock i drugih. Takvu popularnost The Courettes su iskoristili za ono što najbolje znaju – za koncerte. Od objave tog albuma do danas odsvirali su više od 300 koncerata u klubovima i na festivalima, a pozornicu su dijelili s grupama poput The Sonics, The Pretty Things, Holly Golightly, The Bellrays, Jon Spencer, B52 ́s, Stray Cats, Kitty, Daisy and Lewis, Gang of Four, Weezer i Franz Ferdinand.

Njihov posljednji album ”Back in Mono” savršeno je sažeo njihovu estetiku jer su pronašli dobru mješavinu garažnog rocka i djevojačkih grupa 60-ih koje su ”oduvijek bile naše dvije najveće strasti u glazbi”.

”’Back in Mono’ počeo je kao koncept. Htjeli smo snimiti album na kojem se djevojačka grupa iz 60-ih susreće s garažnim rockom u eho komori. Spector je most između garažnog rocka, soula, R&B-ja i djevojačkih grupa 60-ih i naš album je spoj svega toga. ‘Back in Mono’ ima zvuk koji smo oduvijek željeli napraviti, glazba koju smo oduvijek željeli raditi. Čak je i naziv benda The Courettes nastao pod utjecajem ženskih grupa. Razvili smo se i kao tekstopisci i proučavali autore iz 60-ih kao što je Bert Berns, trio iz Motowna Holland-Dozier-Holland i sve koji nam se sviđaju. Također smo eksperimentirali u studiju s opremom iz 50-ih i 60-ih godina i koristili ga kao instrument”, rekli su The Courettes koji i modnim stilom pokazuju što ih zanima u povijesti glazbe jer su isključivo odjeveni u crno-bijele kombinacije.

‘Imam samo crno-bijelu odjeću i nekoliko majica s logom benda”, rekao je bubnjar. ”Ovako smo odjeveni cijelo vrijeme. Ja imam crvenu haljinu, ali je ne nosim često. U deset godina nikad nisam vidjela Martina u kratkim hlačama. Čak i kad smo se sreli u Brazilu i otišli na plažu, bio je u svojim Beatles čizmama, crnim trapericama i kožnoj jakni”, rekla je gitaristica i pjevačica Flavia.

Les Lullies su osnovani 2016. u Montpellieru, sljedeće godine su objavili prvi EP, a s drugim su već skrenuli pažnju u američkoj izdavačkoj kući Slovenly Records, poznatoj u svijetu punk rocka/garažnog rocka (Black Lips, The Spits, Reigning Sound…). Za Slovenly su 2018. objavili prvi album nakon kojeg je uslijedila dugotrajna turneja po cijeloj Europi, ali i u SAD-u te Kanadi. Nastupali su u klubovima i na festivalima pa se na drugi album “Mauvaise Foi” čekalo do prošle godine, na kojem pjevaju na francuskom jeziku.

Kao predgrupa će premijerno nastupiti zagrebački bend Dad Joke.

UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.