Robert Mueller pred Kongresom 15. svibnja

EPA/ERIK S. LESSER

Posebni istražitelj Robert Mueller, koji je vodio istragu o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016., trebao bi svjedočiti 15. svibnja pred kongresnim odborom za pravosuđe, rekao je u nedjelju jedan član tog odbora.

“Načelno je utvrđen datum 15. svibnja i nadamo se da će posebni istražitelj doći”, rekao je za Fox News David Cicilline, demokratski član Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma.

Predstavljajući krajem ožujka sažetak Muellerovog izvješća o ruskom miješanju, ministar pravosuđa William Barr rekao je da Mueller nije našao nikakav dokaz o dosluhu između Rusije i izbornog tima Donalda Trumpa, ali je ipak bio manje kategoričan kada se radi o sumnjama da je Trump ometao istragu.

Mueller je u svom izvješću zaključio da nema dovoljno dokaza za utvrđivanje kriminalne zavjere no nije oslobodio Trumpa od krivnje da je ometao istragu.

Pod pritiskom demokrata u američkom Senatu, Barr je 1. svibnja svjedočio o Muellerovom izvješću i naveo da je Mueller dobio široke ovlasti za vođenje istrage.

“Kao što možete vidjeti, Bobu Muelleru je omogućeno da dovrši svoju istragu kako je njemu odgovaralo”, rekao je Barr na saslušanju pred odborom američkog Senata te dodao da je Mueller imao vrijeme, novac i izvore koji su mu bili potrebni za istragu koja je trajala 22 mjeseca.

Demokrati su optužili Barra, najvišeg američkog pravosudnog dužnosnika, da pokušava zaštititi američkog predsjednika Donalda Trumpa. Barr je branio sažetak izvješća koje je napravilo ministarstvo pravosuđa uklonivši dijelove dokumenta s ciljem zaštite povjerljivih informacija.

Barr, kojeg je Trump imenovao državnim odvjetnikom nakon što je otpustio njegovog prethodnika Jeffa Sessionsa, također je izjavio da Rusija i druge zemlje predstavljaju i dalje prijetnju od uplitanja u buduće američke izbore.

Barr je na kongresnom odboru uoči svog imenovanja rekao da će objaviti sve one dijelove Muellerova izvješća koje mu dopušta zakona. “To je i učinjeno”, rekao je Barr.

 

Komentiraj