ROBERT JANKOVICS: ‘Suglasili smo se podržati Plenkovića za budućeg mandatara’

FaH

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je u petak da su se nacionalne manjine suglasile podržati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića za budućeg mandatara istaknuvši da manjine trebaju biti element stabilnosti u zemlji.

“Mi, budući zastupnici u saborskom Klubu nacionalnih manjina, svih osam, suglasili smo se da podržimo budućeg mandatara Andreja Plenkovića koji za Hrvatsku ima jedan, srećom sada već uobičajen, proeuropski pristup i mislim da ćemo s njim dobro proći”, kazao je Jankovics novinarima nakon sastanka predstavnika nacionalnih manjina s čelnicima HDZ-a upitan je li zadovoljan sastankom.

Na pitanje jesu li nacionalne manjine postavili uvijete za potporu vladajućoj većini, kazao je da je trenutak u zemlji preodgovoran da bi se uvjeti postavljali. Pojasnio je kako su na sastanku razgovarali o načelima koji će biti dio sporazuma, a koji bi željeli i da bude dio vladinog programa.

“Smatramo da nacionalne manjine trebaju biti element stabilnosti u zemlji i sve ćemo učiniti da u iduće četiri godine i mi, i eventualni potencijalni partneri, držimo stabilnu vladu na dobrobit svih stanovnika ove zemlje,  pa tako i nacionalnih manjina”, naglasio je Jankovics.

Smatra važnim da pripadnici nacionalnih manjina ostanu jedinstveni, jer je pretežak trenutak u kojem se zemlja nalazi, a da bi se radila diferencijacija.

Nije bilo riječi o u Hasanbegoviću

Jankovics je demantirao da je na sastanku bilo riječi o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću kao ministru u novoj vladi.

“Trenutak je pretežak i smatram da je Plenković dobio povjerenje hrvatskog naroda za vođenje zemlje, a nacionalne manjine će poduprijeti tu volju hrvatskog naroda. Najbitnije je da Plenković bude predsjednik i onaj koji će voditi, a tko će voditi pojedino ministarstvo, to je prije svega njegova odgovornost”, rekao je Jankovics.

Potpredsjednik SDSS-a i zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac izjavio je, međutim, u četvrtak da njegova stranka sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović.

„Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana – to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović“, rekao je Pupovac dan prije sastanka zastupnika manjina s predsjednikom HDZ-a Plenkovićem.

Komentiraj