FaH

Robert De Niro počasni gost Sarajevo Film Festivala

Proslavljeni glumac Robert De Niro počasni je gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) i on će ujedno biti gost otvaranja te najveće regionalne filmske smotre, potvrdili su u ponedjeljak organizatori.

“Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika nagrade Počasno Srce Sarajeva za životno djelo“, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Kazao je kako je gostovanje De Nira u Sarajevu plan na kojemu se radi već godinama. “Taj je dan došao i zbog toga smo veoma uzbuđeni”, kazao je Purivatra koji je i utemeljitelj SFF-a.

Dvostruki oskarovac 12. kolovoza u Sarajevu će predstaviti nedavno restauriranu verziju kultnog filma “Taksist” redatelja Marina Scorsesea i to je ujedno iznenađenje ovogodišnjeg SFF-a koje su ranije najavljivali organizatori.

“Taksist” je od strane kritike, filmskih umjetnika i publike ocijenjen jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominiran za Oscara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca a osvojio je Zlatnu palmu Cannes Film Festivala 1976. godine te dva Zlatna globusa.

Uz “Taxi Drivera,” De Niro i Scorsese snimili su osam filmova zajedno: “Mean Streets” (1973), “New York, New York” (1977), “Raging Bull” (1980), “The King of Comedy” (1983), “Goodfellas” (1990), “Cape Fear” (1991) i “Casino” (1995).

Proslavljeni američki glumac, redatelj i producent dvostruki je dobitnik nagrade Oscar dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Tijekom De Nirova gostovanja u Sarajevu, kako je najavljeno,  on će za festivalsku publiku i novinare govoriti o svojoj karijeri u razgovoru kojega će moderirati Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske tvrtke Protagonist Pictures.

Komentiraj