‘Rješenje za Kosovo u UN ovisit će o stajalištu Rusije’

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rješenje za Kosovo u UN ovisit će o stajalištu Rusije, poručio je iz Moskve srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sinoćnjeg razgovora s ruskim šefom države Vladimirom Putinom.

“Rusija će nedvosmisleno i jasno iznijeti svoja stajališta po pitanju Kosova i Metohije, a bez Rusije je nemoguće ono što je veoma važno, a što sam i rekao predsjedniku Putinu – da je bez bilo kakve ruske suglasnosti u UN-u nemoguće dobiti bilo kakvo rješenje”, rekao je Vučić beogradskim medijima koji prate njegov dvodnevni posjet ruskoj prijestolnici.

Rusija će, prema Vučićevim riječima, “veoma aktivno pratiti razgovore” o Kosovu i “uvijek pravodobno reagirati, na određen način” na sve što se bude zbivalo.

Poslije razgovora s Putinom Vučić je novinarima beogradskih medija u Moskvi rekao i da će Rusija “na aktivan i bitan način sudjelovati u praćenju cjelokupnog procesa i situacije u odnosima između Beograda i Prištine, poglavito utjecaja različitih međunarodnih faktora na to pitanje”.

Vučić je potvrdio da je Putin prihvatio njegov poziv da do kraja godine posjeti Srbiju, ali će datum tog posjeta biti naknadano usuglašen.

“Tada ćemo mu pokazati naše ekonomske rezultate, ali i napredniju, ozbiljniju i snažniju vojsku nego što je bila kada je posljednji put bio u našoj zemlji”, rekao je Vučić novinarima, inzistirajući da će”Vojska Srbije biti snažnija, a Srbija sigurnija kada nabavi novo naoružanje od Rusije”, ali ne “za bilo kakve sukobe već da bi ih mogla spriječiti”.

Srbijanski predsjednik boravi u Moskvi na poziv Vladimira Putina, a danas će na Crvenom trgu nazočiti vojnoj paradi prigodom Dana pobjede nad fašizmom. Vučić je prvi strani državnik kojeg je Putin primio nakon predsjedničke inauguracije u ponedjeljak.

Komentiraj