Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont nalazi se u Bruxellesu iz kojega bi, s ostalim članovima svoje vlade, mogao imati obraćanje za medije tijekom dana, kazao je u ponedjeljak Hini izvor iz katalonske vlade u Barceloni.

Istodobno, njegova stranka objavila je u ponedjeljak kako će izići na izvanredne izbore u Kataloniji, koje je za dva mjeseca sazvala španjolska vlada i premijer Mariano Rajoy.

U subotu je španjolska vlada preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom, a u ponedjeljak su se razriješeni dužnosnici počeli vraćati u urede. Oko osam sati ujutro Puigdemont je na društvenoj mreži Instagram objavio fotografiju s pogledom iz svog ureda uz riječi “Bon dia” (Dobar dan). Iz toga se naslutilo da je on u zgradi ispred koje nekoliko stotina građana i novinara čeka njegovo pojavljivanje. Katalonska policija dobila je nalog ispratiti dužnosnike iz ureda nakon što ondje pokupe stvari.

Puigdemont nije bio prisutan u 10.30 sati na sastanku čelništva svoje Katalonske europske demokratske stranke (PDeCat) u Barceloni, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.  PDeCat i Katalonska republikanska ljevica (ERC), koje čine vladajuću koaliciju “Zajedno za Da”, izaći će na izvanredne parlamentarne izbore u Kataloniji za dva mjeseca, potvrđeno je u ponedjeljak. Španjolska vlada je aktivirajući članak 155. ustava razriješila dužnosti katalonsku vladu te sazvala izbore za 21. prosinca.

“Ovaj vikend smo bili u kontaktu s Puigdemontom i on nam je prenio svoje mišljenje. Slaže se s idejom da se snage koje se zalažu za nezavisnost na tim izborima suprotstave mjerama iz članka 155.”, rekla je Marta Pascal bivša zastupnica PDeCata.

Španjolsko državno odvjetništvo najavilo je u ponedjeljak podizanje optužnice protiv Puigdemonta i njegove vlade zbog “pobune, neposluha i malverzacija s javnim fondovima”.

Puigdemont bi se iz Bruxellesa, sjedišta europskih institucija, mogao obratiti javnosti tijekom ponedjeljka zajedno s članovima svoje vlade.

U međuvremenu je belgijski javni tv kanal VRT objavio da je Charles Puigdemont na putu za Bruxelles, gdje bi se navodno trebao sastati s odvjetnicima i političkim predstavnicima.

Belgijski ministar za imigraciju, Theo Francken, predložio je u nedjelju da Belgija Puigdemontu dade politički azil bude li potrebno, no belgijski premijer ubrzo je odbacio tu mogućnost..

„Gledajući represiju iz Madrida te predloženu zatvorsku kaznu, pitanje je bi li imao pravedno suđenje“, rekao je Francken, član flamanske separatističke stranke Neoflamanska alijansa (N-VA).

Belgijski premijer Charles Michel kasnije je istaknuo kako to „apsolutno nije na dnevnom redu“.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je prošli tjedan da Španjolska ne provodi represiju u Kataloniji i ne krši ljudska prava.

Komentiraj