Rita Ora na udaru kritika organizacije PETA

Rita Ora ponovno se našla na udaru kritika, ali ovoga puta organizacije za zaštitu životinja PETA zbog pojavljivanja psa pitbulla sa podrezanim ušima u novom spotu. Aktivisti organizacije PETA osudili su pjevačicu zbog uključivanja pitbulla u njezin najnoviji video spot za pjesmu ‘Big ft. Gunna’ u suradnji sa Davidom Guettom i Imanbekom.

U video spotu Rit Ora hoda ulicom u Bugarskoj, prolazeći pokraj maskiranog muškarca koji na uzici drži pitbulla kojemu su svježe podrezane uši, te omotane zavojima. Postupak odsijecanja ušiju kod pitbulla zabranjen je u Velikoj Britaniji prema Zakonu o dobrobiti životinja iako još uvijek nije nezakonito uvoziti pse kojima su već podrezane uši, iz drugih zemalja.

Elisa Allen, direktorica tvrtke PETA za Veliku Britaniju optužila je Ritu Oru slijedećim riječima: „Osakaćivanje životinja bez razloga je neprihvatljivo“, te pojasnila:  “Pseće uši postoje sa svrhom i trebaju ih koristiti poput usmjerenih antena. Podrezivanje ušiju bolno je osakaćivanje koje se koristi kod borbenih pasa najčešće kako bi spriječili protivnika da ih uhvati za uši. Takvima nije mjesto u civiliziranom, humanom društvu”.

Pojasnila je i sam postupak podrezivanja pasjih ušiju. “To uključuje odstranjivanje većine pseće energije, izuzetno osjetljivog uha i lijepljenje ostataka tragovima u neprirodan, ‘đavolski’ oblik iz estetskih razloga.” Napomenula je da je ta okrutna praksa u Velikoj Britaniji zabranjena ali da “izvještaji ukazuju na alarmantan porast broja pasa s podrezanim ušima”.

Komentiraj