Francuski žalbeni sud smanjio je iznos štete koju bivši burzovni broker Jerome Kerviel mora platiti svom bivšem poslodavcu, banci Societe Generale sa 4,9 miljardi na miliju eura, piše u petak BBC.

Kerviel (37) osuđen je 2010. na tri godine zatvora jer je riskantnim trgovanjem dionicama koje je 2008. pošlo krivo banku Societe Generale oštetio za 4,9 milijardi eura.

Žalbeni sud ocijenio je da je Kerviel “djelomično odgovoran za gubitke” i da su gubicima pridonijele “manjkavosti” u sustavu nadzora banke.

Broker koji je u ime moćne francuske banke trgovao vrijednosnim papirima oduvijek je tvrdio da su njegovi nadređeni znali što radi.

Nakon najnovije odluke suda Kerviel je zatražio ponavljanje suđenja. “Borba se nastavlja. I dalje smatram da Societe Generaleu ne dugujem ništa”, rekao je.

Kerviel je u rujnu 2014. pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio samo nešto više od 150 dana trogodišnje kazne.

On je vodio jednu pravnu bitku za drugom protiv svog bivšeg poslodavca nakon tog kraha. Sud ga je proglasio krivim za zloporabu povjerenja, pronevjeru i unos krivotvorenih podataka u informatički sustav.

Kerviel i njegov odvjetnik obranu su temeljili na tvrdnjama da je mladi bankar izgubio osjećaj za stvarnost, a da je bankovna hijerarhija itekako dobro pratila njegov rad i tolerirala riskantne poteze, pa ga čak i ohrabrivala da ih poduzima sve dok je tako banci donosio dobit.

Prvotno je osuđen na pet godina zatvora, od kojih dvije uvjetno, i novčanu kaznu u iznosu 4,9 milijardi eura koliko iznosi gubitak koji je nanio banci. Novčana kazna je ukinuta nakon njegove žalbe.

Komentiraj