TISUĆE NA PROSVJEDIMA: Rio Tinto se čini kao idealan akter koruptivnog okruženja kakvo nudi Srbija

Dopisnik Nacionala iz Srbije protekle je subote bio na jednom od prosvjednih skupova protiv aktualne srpske vlasti i tvrtke Rio Tinto za koju se tvrdi da je u nekim državama odgovorna za niz ekoloških incidenata te da je sudjelovala u nasilnom ušutkavanju svojih protivnika

Za prosječnog stanovnika Srbije riječi „Rio Tinto“ donedavno nisu imale ikakvo značenje, osim što ih je, možda, netko mogao greškom povezati s nazivima klasičnih vesterna velikog Johna Waynea „Rio Grande“, „Rio Bravo“ ili „Rio Lobo“. Danas mnogi znaju da je Rio Tinto britansko – australska rudarska kompanija, druga po veličini na svijetu, spremna uložiti ogromne svote dolara u izgradnju rudnika kod Loznice, na zapadu zemlje, i dodati novi sloj pozlate „zlatnom dobu“ Srbije pod vodstvom šefa države Aleksandra Vučića.

Zahvaljujući Rio Tintu mnogi su Srbi saznali i za jadarit, rudu otkrivenu na zapadu zemlje koja je dobila naziv po rijeci Jadar. U sastavu jadarita je litij – metal koji se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile. Tvrdi se da se u ležištu Jadar nalazi skoro 10 posto istraženih svjetskih rezervi litija. Nalazište jadarita geolozi Rio Tinta otkrili su 2004. godine, otkad traju istraživanja i pripreme za eksploataciju, uz tvrdnje o značajnoj ekonomskoj prilici za Srbiju, vrijednoj 1,5 milijardi dolara godišnje, vezanoj uz proizvodnju litija, izgradnju najveće svjetske tvornice baterija, možda čak i tvornice električnih vozila, uz otvaranje 5000 novih radnih mjesta.

Nastavite čitati na linku:

TISUĆE U PROSVJEDIMA: Rio Tinto se čini kao idealan akter koruptivnog okruženja kakvo nudi Srbija

Komentiraj