fah

Rio de Janeiro: Fantela i Marinić vode na predolimpijskoj regati

Šime Fantela i Igor Marenić preuzeli su vodstvo među dvojcima na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru, Tonči Stipanović je peti u Laseru, Ivan Kljaković Gašpić 13. u Finnu, a Tina Mihelić 14. u Laser Radialu.

Treći dan zaredom flote su dugo čekale i na kopnu i na moru zbog slabog vjetra na regatnim poljima Rio de Janeira.  Većina ih je odradila samo jedno jedrenje, za programom se kasni, klase nisu imale predviđene dane odmora jer su oni iskorišteni za jedrenje. Iako se u osnovi znalo da je ovo akvatorij laganijeg vjetra, mali vremenski okvir u kojem se taj vjetar pojavljuje predstavljat će, ako je suditi po ovoj godini, najveći problem.

Nakon podužeg čekanja na kopnu većina klasa startala je iza 15 sati, laseraši i 470 su odjedrili jedno jedrenje i kormilarima je u Laseru vjetra gotovo nestalo pri kraju. Finn je uspio odraditi dva, vratili su se u marinu skoro po mraku. Šime Fantela i Igor Marenić izvrsno su iskoristili dan, pobijedili peti plov regate za njih i preuzeli vodstvo.
“Nije izgledalo da ćemo uopće jedriti. Zadovoljni smo jedrenjem i brzinom. Vidim po diskvalifikacijama na startu da su ljudi nervozni, čekali smo jučer cijeli dan, danas pola dana i rezultat mi je tim draži nakon što smo to izdržali”,  komentirao je kormilar vodeće posade na predolimpijskoj regati. U petak su finala za laseraše, u subotu za Finn i 470.

Tonči Stipanović je peti nakon sedam jedrenja za Laser, 14. mjesto danas za njega, zadnja dva dana svakako ne onako kako bi htio.
“Opet dosta čudni uvjeti na moru. Opet kriva strana, držao sam se desno što je bilo bolje prije starta, ali ne i kad je krenula regata. Najveći problem danas je bilo niz vjetar, dosta me namučio swell, sistemi mi nisu na mjerama kako mi inače stoje kad imam svoju opremu tako da sam se tu malo pogubio, a moglo se dobro napredovati kroz stranice niz vjetar. Nisam umoran, jedan plov dnevno, danas sam se dosta trudio držati se hlada, nadam se da ćemo sutra odraditi tri plova, približiti se vodećoj trojici za plov za odličja”, kaže Tonči. Prvi je i dalje mladi Talijan Francesco Marrai, pomalo iznenađenje regate.

U Finnu Ivan Kljaković Gašpić u petom plovu konačno u cilju gdje smo ga navikli vidjeti, peto mjesto, što ga je pogurnulo na 13. mjesto ukupnog poretka.
“S obzirom na start koji sam imao trebao sam uvjerljivo pobijediti taj plov, ali brzina je i dalje problem. Polje na kojem smo danas jedrili nije bilo toliko monotono već se moglo nešto i jedriti, tu sam se pokušao izvući, ali zbog brzine sve izgleda mučno. Od dobrog starta i dobrog jedrenja sve se svede na spašavanje žive glave, što je meni stvarno frustrirajuće. Ali dobra škola”, kazao je Kljaković Gašpić.
Nizozemac Peter Jan Postma vodi od prvog dana.

Tina Mihelić u Laser Radialu nikako da s mora dođe zadovoljna. Danas je bila 19., ukupno je 14. Broj jedan i dalje drži Litvanka Gintare Volungeviciute Scheidt.

Sutra se očekuje jači vjetar, za sve klase su predviđena tri plova, start je pomaknut malo ranije, na 12 i 30 po lokalnom vremenu, 17 i 30 po hrvatskom.

Komentiraj