HDZ se igra sa Zdravkom Marićem jer nije siguran ima li 76 ruku u Saboru, istaknuo je za Media servis politčki analitičar Ivan Rimac.

Smatra da su u ovom trenutku najbolje rješenje – novi izbori.

Koriste Marića za svoju političku borbu

“Gospodin Marić je sposoban stručnjak, ali bojim se da se HDZ igra s njegovim imenom isto kao i s Oreškovićem i da bi se moglo dogoditi da čovjek doživi neke neugodne trenutke u svom životu zato što ga utiliziraju u procesu svoje političke borbe”, kaže Rimac.

Rimac ističe da je glavni cilj HDZ-a izbjeći po svaku cijenu izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku u Saboru te da je sve ostalo u drugom planu. Kaže da je teško predvijeti razvoj situacije, hoće li HDZ uspjeti u preslagivanju većine ili će doći do novih izbora, no naglašava da bi neka nova većina u Saboru bila podjednako nestabilna kao ova sadašnja koja je na izdisaju. Smatra da su nakon vjerojatnog opoziva Oreškovića najbolje rješenje novi izbori, te da bi sve trebala presjeći predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Ona može zaključiti da nitko nema većinu nakon konzultacija i jednostavno raspisati izbore umjesto da oteže ovu situaciju ili pokušava s mnogo različitih kandidata za premijera za koje je evidentno da ne mogu skupiti većinu u Saboru”, zaključuje Rimac.

Podsjetimo, Predsjedništvo HDZ-a održalo je jučer telefonsku sjednicu na kojoj je odlučilo da se za novog mandatara za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u ime HDZ-a određuje se Zdravko Marić. Petrov je ranije poručio HDZ-u da ili postroje 76 zastupnika za novu većinu ili da povuku opoziv Oreškovića. Ako ne mogu nijedno ni drugo, poručili su iz Mosta, slijede izbori.

Komentiraj