Rim je u nedjelju pozdravio intenziviranje libijskih pomorskih kontrola i spomenuo uspostavu ravnoteže u Sredozemlju u smanjenju polazaka migranata, dok je jedna nevladina organizacija odlučila prekinuti spašavanja na moru.

“Libijska vlada Fayeza-al-Sarraja je zatražila pomoć Italije i spremna je pokrenuti zonu Sar u svojim vodama, surađivati s Europom i ulagati u obalnu stražu, sve je to znak uspostave ravnoteže u Sredozemlju”, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano u razgovoru koji je u nedjelju objavio dnevni list La Stampa.

Libijska mornarica je u četvrtak najavila osnivanje zone potrage i spašavanja, u koju je bez dozvole zabranjen ulazak stranim brodovima, posebice nevladinih organizacija koje patroliraju kako bi spasile migrante.

Organizacija Liječnici bez granica (MSF) je navela u subotu da će nakon te zabrane privremeno obustaviti aktivnosti svog najvećeg broda pomoći migrantima u Sredozemlju.

Samo su još dva broda nevladinih organizacija “Sea Eye” i “SOS Mediteran” u subotu bila u moru kod libijske obale.

U nedjelju je njemačka NGO Sea Eye najavila obustavu operacija, koju donosi “teška srca” radi prijetnje privatnim NGO. “Ostavljamo smrtnu prazninu u Sredozemnom moru”, ocijenio je utemeljitelj organizacije Michael Buschheuer i naglasio da je njegova organizacija od travnja 2016. spasila oko 12.000 ljudi iz Sredozemnog mora.

Rim uz podršku EU dogovara s NGO kod ponašanja za spasioce koje je već potpisala većina organizacija.

Paralelno je istraga suda Trapanija na Siciliji dovela do zapljene broda njemačke NGO Jugend Rettet zbog sumnje na izravne veze s trgovcima ljudima na pučini kod Libije, za što postoje fotografski dokazi.

Pod istragom su dvojica zapovjednika, jedan član posade, kao i eritrejski svećenik vrlo aktivan u pomoći migrantima. Istragom su zahvaćene i operacije pomoći koje vodi NGO Liječnici bez granica i Save the Children.

Ministar Alfano je rekao da su odlučili smanjiti dobiti trgovcima, jer će uz manje dolazaka biti manja dobit kriminalaca i financirati UN-ove agencije kako bi se zajamčile norme ljudskih prava u libijskim migrantskim logorima.

Čini se da je šef talijanske diplomacije na taj način dao za pravo vojnom zapovjedniku Khalifu Haftaru, iz istočnog dijela Libije, koji je u razgovoru za talijanski tisak objavljenom u subotu ocijenio da će biti potrebno europske pomoći u iznosu od 20 milijarda dolara tijekom 20 do 25 godina kako bi se  blokirao val migranata na južnoj granici zemlje.

“Europa mora odlučiti je li pitanje migracije apsolutni prioritet”, zaključio je Alfano.

Komentiraj