Rim od europskih partnera traži da otvore luke za brodove s migrantima

EPA/ORIETTA SCARDINO

Talijanski ministar unutarnjih poslova pozvao je u nedjelju europske zemlje, uoči sastanka u Parizu s njegovim francuskim i njemačkim kolegom, da otvore svoje luke za brodove koji spašavaju migrante kako bi ublažile pritisak na Rim.

Trojica ministara sastaju se u nedjelju navečer u Parizu kako bi razgovarali o koordiniranom pristupu kojim bi se pomoglo Italiji u suočavanju s migrantskim valom, rekao je izvor blizak tom pitanju.

Italija se suočava s ogromnim pritiskom, rekao je ministar Marco Minniti u intervjuu dnevnom listu Il Messaggero.

Italija je zaprijetila da će blokirati ulazak u svoje luke stranim brodovima koji su spasili migrante na Sredozemlju.

Brodovi koji spašavaju migrante “plove pod zastavama razlitičih europskih zemalja”, rekao je ministar, pojašnjavajući da brodovi nevladinih organizacija, pomorske europske operacije Sophia i Europske agencije za zaštitu granica Frontex sudjeluju u tim akcijama, zajedno s talijanskom obalnom stražom.

“Ako su jedine luke prema kojima se upućuju migranti one talijanske, to ne ide. To je u središtu problema”, naglasio je.

Dodao je da će “izniman signal” da Europa želi pomoći Italiji biti ako ijedan brod umjesto u talijansku luku bude upućen u neku drugu.

Rim se već dugo vremena žali da je prepušten sam sebi u migracijskoj krizi i poziva europske partnere da pokažu više solidarnosti.

Zemlja je zabilježila od početka godine dolazak više od 83.000 migranata, što je povećanje od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Migranti velikom većinom stižu iz Libije a po dolasku u talijanske luke upućuju se u pretrpane prihvatne centre.

Komentiraj