Rijetke LP ploče i memorabilije iz privatne kolekcije Johna Peela idu na dražbu

Niz ploča i memorabilije u vlasništvu legendarnog DJ-a Johna Peela, koje je odabrala njegova obitelj bit će prodane na dražbi u Londonu sljedećeg mjeseca.

John Peel odnosno John Robert Parker Ravenscroft bio je engleski DJ, radijski voditelj, glazbeni producent i novinar. Bio je najduži dio originalnih DJ-eva BBC Radija 1, redovito emitirajući od 1967. do svoje smrti 2004. godine.

Prije svoje smrti 2004. godine, Peel je prikupio ogromnu kolekciju koja broji oko 26.000 LP ploča, 40.000 singlova od sedam inča i bezbroj CD-a. Odabir tih, kao i raznih njegovih predmeta, biti će na dražbi u Knightsbridge u utorak, 14. lipnja. Dražba se održava tjedan dana prije 50. godišnjice Glastonburyja, koji je Peelu odao počast nazvavši jednu od pozornica njegovim imenom.

Prema priopćenju za javnost, ponuđene ploče bile su pažljivo odabrane od strane obitelji, zadržavajući pritom cjelovitost kolekcije ploča Johna Peela. Ključni komadi koji će se naći u ponudi uključuju označeni mono press LP Johna Lennona i Yoko Ono ‘Two Virgins’ koji je procijenjen na između 16.000 i 20.000 eura, promotivni album s potpisom The Rolling Stonesa, vrijednosti procjene na oko 7.000 eura, kopija rijetkog albuma Marca Bolana ‘Hard On Love’ na nekih 6.000 eura i kopija ‘Queen II’ koja dolazi s pismom koje je Peelu rukom napisao Freddie Mercury na oko 1400 eura.

Što se tiče ostale ponude, Peelova obitelj nudi pregršt njegovih ultra rijetkih postera uključujući onaj za ‘Unknown Pleasures’ Joy Divisiona u vrijednosti od 3.500 eura, pismo Davida Bowieja na pet stranica koje sadrži niz originalnih skica za oko 3.500 eura i njegovu nagradu NME iz ’93 za Godlike Genius za cca. 1000 eura.

U izjavi podijeljenoj uz najavu prodaje, obitelj Ravenscroft izjavila je: “Na temelju uloge koju je igrao u njoj, John/Tata je bio u poziciji da ima pristup mnogim od najslavnijih ljudi i događaja u povijesti popularna muzika. To se očituje u bogatstvu suvenira koje je skupljao tijekom života. Imao je ne samo halapljiv apetit za vinilom, već i izoštren osjećaj za to koje bi memorabilije, efemeri i korespondencija mogli pronaći zainteresiranu publiku u narednim desetljećima (iako bi se moglo tvrditi da je to postignuto strategijom zadržavanja gotovo svega što je prekriženo njegov put). Prolazeći kroz akumulaciju 40 godina pop glazbenih trenutaka, odlučili smo da bi neki od najzanimljivijih predmeta mogli naći dom kod obožavatelja njegovog programa ili umjetnika čiju je glazbu svirao. Bonhams nam je pomogao da pažljivo odaberemo ono što se nudi na prodaju i nadamo se da će ovi predmeti pronaći pažnju i uvažavanje za koje smo sigurni da bi John/Tata smatrao da su opravdani. Nismo imali želju podijeliti njegovu voljenu kolekciju ploča, ali smo u prodaju uključili izbor posebno rijetkih ili jedinstvenih ploča koje ne narušavaju integritet njegove arhive.”

Katherine Schofield – direktorica Bonhamsovog odjela za popularnu kulturu – dodala je da je Peel imao nevjerojatan utjecaj na novi glazbeni krajolik i naglasila da bez njegovog strastvenog zagovaranja novih talenata, generacije ljubitelja glazbe možda nikada ne bi čule zvukove The Fall, The Undertones, The Sex Pistols i bezbroj drugih, te dodala: “Ova zbirka, koju izravno nudi obitelj, sastoji se od nekih od Peelovih rijetkih kolekcionarskih ploča, koje obuhvaćaju desetljeća u glazbi, od kojih su mnoge popraćene pismima glazbenika ili njihovog menadžmenta. Brojni probni otisci u ovoj zbirci bila su izvor prvog emitiranja značajnih pjesama.”

Godine 2012. Peelova zbirka ploča pretvorena je u interaktivni internetski muzej koji je predstavljen  u sklopu The Spacea, eksperimentalne usluge koju organiziraju i financiraju Umjetničko vijeće i BBC.

Godine 2020., gotovo 1000 klasičnih setova izvedenih za seriju John Peel Sessions, emitiranih na BBC Radiju 1 tijekom njegovog 37-godišnjeg rada na toj radio postaji, katalogizirano je i dostupno na internetu. Tijekom godina, Peel je nadgledao više od 4.000 sessiona uživo preko 2.000 umjetnika.

 

 

Komentiraj