RIJEKA2020 Prijestolnica kulture poziva građane u akciju ‘Uključi se’

Rijeka2020-Europska prijestolnica kulture

Jedan od najvažnijih segmenata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture su programi uključivanja građana među kojima su i sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana – kroz koje će Riječanke i Riječani dobiti priliku izravno predlagati, odlučivati i ostvariti  aktivnosti u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na taj način Rijeka 2020 pokazuje kako se jedino bliskom suradnjom svih uključenih partnera i neposrednim sudjelovanjem građana može realizirati uspješan projekt, koji će dugoročno unaprijediti kulturu i kvalitetu života u Rijeci.

Druga po redu akcija „Uključi se“ , nakon prve provedene u jesen prošle godine, nudi program Promijenite grad preko Civilne inicijative koji građane poziva da predlažu projekte koji unaprjeđuju lokalnu zajednicu društveno-kulturnim i umjetničkim akcijama za što je previđeno 150.000 kuna. Izabrani projekti dobit će pojedinačnu potporu od 10.000 do 30.000 kuna.

Pokrenite Zeleni val je simbolički  naziv za oplemenjivanje grada sadnjom biljki, stabala, cvijeća i uopće raznolikog zelenila, ali i naziv za različite prijedloge i ideje iz područja ekologije. Rijeka 2020-EPK poziva građane da upute svoje prijedloge , a financijski će se podržati najbolje kako bi prijestolnica kulture bila ljepša, zelenija i ugodnija svima.  Pojedinačna potpora projektu je od 10.000 do 30.000 kuna,  a ukupno je osigurano 150.000 kuna.

Nove projekte u sklopu Civilnih inicijativa i Zelenog vala građani mogu prijaviti do 19. lipnja 2019. godine.  Zainteresirani se mogu prijaviti i za rad u Vijeću građana, koje moć odlučivanja daje u ruke – građanima. Prijave se primaju do 6. lipnja 2019., a od prijavljenih kandidata, odabranih javnom lutrijom, formirat će se Vijeće građana koje će odabrati najbolje između pristiglih projekata Civilnih inicijativa i Zelenog vala.

.

 

Komentiraj