FaH

RIJEKA Vodeći grad u energetskoj obnovi zgrada

Rijeka je vodeći hrvatski grad u energetskoj obnovi zgrada – ostvaruje 30-ak projekata energetske obnove vrtića i škola, a na nedavno zaključeni natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada prijavilo se 130 zgrada, najviše u Hrvatskoj, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena energetska obnova riječke Osnovne škole Nikola Tesla.

Obavljeni radovi energetske obnove OŠ Nikola Tesla vrijedni  su 7,1 milijun kuna, Grad Rijeka je kao osnivač osigurao 3,4 milijuna kuna, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojeno nepovratnih 3,7 milijuna kuna.

Zamijenjena je sva vanjska stolarija i postavljena je toplinska izolacija potkrovlja i dvaju ravnih krovova. Zgrada je dio zaštićene kulturne cjeline, pa je sanacija fasade obavljena prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Rijeci – u unutrašnjem dvorištu postavljen je ETICS fasadni sustav, dok je ostatak fasade restauriran.

Riječka gradska uprava ostvarila je pravo na bespovratna sredstva za energetsku obnovu OŠ Nikola Tesla uz još tri objekta – školu i dva vrtića, na osnovi javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz 2015. godine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je sada u fazi realizacije oko 30 projekata energetske obnove riječkih vrtića i škola, ukupne vrijednosti 68,5 milijuna kuna. Od toga se 27,5 milijuna kuna osigurava iz fondova, dok se ostatak odnosi na proračunska sredstva grada.

Za 19 projekata već su odobrena bespovratna sredstva, a dio je u fazi prijave na natječaj čiji će se rezultati znati početkom ljeta. Ukupna vrijednost tih projekata je 12,5 milijuna kuna, od kojih se 7,6 milijuna kuna osigurava iz europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 4,9 milijuna iz riječkog proračuna.

Za projekte koji su u fazi prijave predviđa se ukupno 56 milijuna kuna, od toga 19,9 iz europskog fonda, a 35,9 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Na novinarski upit zašto je Rijeka najuspješnija u projektima energetske obnove zgrada, Obersnel je odgovorio da se u taj posao krenulo vlastitim sredstvima – izdvajanjem iz spomeničke rente za obnovu fasada u središtu grada, a zatim korištenjem sredstava fonda te edukacijama predstavnika stanara i privatnih vlasnika.

Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac rekao je da se već sada u OŠ Nikola Tesla ostvaruju energetske uštede od oko 100.000 kuna godišnje, a iduće godina planira se urediti i unutrašnjost škole.

Po riječima v. d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomira Majdandžića, ne natječaj za obnovu višestambenih zgrada prijavljeno je 130 zgrada u Rijeci u koje će biti uloženo oko 210 milijuna kuna, od kojih 137 milijuna kuna bespovratna novca.

Majdandžić naglašava da je Hrvatskoj iz europskih sredstava na raspolaganju 70 milijuna eura za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do 2020.  te da je, ako se sva sredstva iskoriste, moguće aplicirati na nova sredstva.

Komentiraj