Rijeka: U petak svečano otvorenje Palače šećerane, od subote besplatni obilasci

Palača šećerane u Rijeci, zaštićeno kulturno dobro i jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj, bit će u petak svečano otvorena nakon dvoipogodišnje obnove, u kojoj je pretvorena u novo sjedište Muzeja grada Rijeke i reprezentativni prostor riječke kulture.

U središnoj dvorani zdanja, u 16 sati, Palaču će svečano otvoriti riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

Goran Kovacic/PIXSELL

Obnova Palače šećerane, s više od četiri tisuće četvornih metara prostora, jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Radovi su započeli u proljeće 2018. Projektnu dokumentaciju izradio je Hrvatski restauratorski zavod, s glavnom projektanticom Irmom Huić. Radove je izvela slovenska tvrtka VG5.

U veličanstveno zdanje sada je smješten Muzej grada Rijeke koji u svom stalnom izložbenom postavu obrađuje mnoge riječke teme poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih kompanija –
Tvornice papira, Tvornice duhana…

 Goran Kovacic/PIXSELL

Muzejska zbirka prostire se u više od 30 prostorija na dva kata Palače. Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za rad na Gradskom muzeju Vukovar te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. Autori stalnog postava su ravnatelj Ervin Dubrović i djelatnici Muzeja grada Rijeke.

Obnovom i otvorenjem Palače, Rijeka dobiva reprezentativni prostor kulture s raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike kao i panoramama imaginarnih gradova, naglašavaju u riječkoj gradskoj upravi.

Goran Kovacic/PIXSELL

Obnova je financirana bespovratnim novcem Europske unije u ukupnome iznosu od 68,9 milijuna kuna.

Od subote, 14. studenog do subote 21. studenog, građani će moći besplatno razgledati Palaču i novi postav Muzeja. U tom razdoblju, svakoga dana od 11 do 18, razgledanje će biti unaprijed organizirano i besplatno, a iz grada Rijeke mole građane da poštuju epidemiološke mjere.

Komentiraj