RIJEKA Program “Film svima” u petak

hina

“Film svima” – treći ciklus filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama, koji Udruga Filmaktiv organizira u Rijeci u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, prikazat će se u petak, 28. rujna, uz bogat program za sve uzraste.

Filmovi će se prikazivati u Udruzi gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije u Ulici Viktora Cara Emina 9 u 10 i u 19 sati, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Bit će tu animirani film, dokumentarac i igrani film u kojima će moći uživati svi bez obzira na oštećeni sluh.

Animirani film redateljice Eve Cvijanović “Ježeva kuća” (foto), nastao 2017. u produkciji National Film Board of Canada i Bonobostudija, otvara obje projekcije u 10 i u 19 sati.

Nakon prve projekcije filma “Ježeva kuća” slijedi kratka radionica hrvatskoga znakovnog jezika pod vodstvom Ivone Križić, a nakon večernje projekcije “Ježeve kuće”, program se nastavlja filmom BFF, redateljice Sanje Marjanović, nastao 2014. u produkciji Filmaktiva.

“Film svima” ove godine zatvara film “Ples Bijelog Ljeta”, redatelja Gorana Nježića i Matije Tomića, nastao 2017. u produkciji B.A.K.A. Productions.

Projektom “Film svima” Udruga Filmaktiv i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije žele potaknuti da se audiovizualna kultura prilagodi osobama s oštećenim sluhom. Namjeravaju nastaviti s prevođenjem i prilagodbom filmova te osnovati medijateku slobodnu za korištenje i potaknuti sudionike u kulturi na prilagodbu sadržaja i forme za sve društvene skupine.

Program se provodi uz financijsku potporu Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura Nova”.

Animirani film “Ježeva kuća” snimljen je prema kratkoj priči Branka Ćopića. Naratori su: Rade Šerbedžija (hrvatska verzija), Kenneth Welsh (engleska verzija) i France Castel (francuska verzija), animaciju su napravili Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a autor glazbe je Darko Rundek.

“U raskošnoj šumi živi jež kojemu se ostale životinje dive, ali mu i zavide. No, Ježurkina nepokolebljiva odanost svome domu nervira četiri nezasitne zvijeri koje kreću u pohod prema njegovoj kući gdje dolazi do uzbudljivog i bodljikavog obračuna. Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, ‘Ježeva kuća’ je topla i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom”, kratki je opis “Ježeve kuće”.

Film BFF (2014.) režirala je Sanja Marjanović, koja je i scenaristica, montažerka i jedna od snimateljica.

Odrastajući, s prijateljima se dijele sretni i tužni trenuci. Što su problemi veći, to smo bliži dragim ljudima. Neka se prijateljstva održe, izdrže sve mijene odrastanja, neka se putem gube, no svako prijateljstvo ostavlja snažan dojam i igra važnu ulogu. BFF govori o prijateljstvu i odrastanju prateći četiri djevojke deset godina. Što je to što ih čini prijateljima? Koliko su se spremne promijeniti da bi se uklopile u društvo? Koristeći se arhivskim snimkama koje su same protagonistice snimile prije deset godina, kao tinejdžerice, film BFF daje jedinstveni uvid u život mladih Riječanki i promjene kroz koje prolaze odrastajući.

Filmu “Ples Bijelog Ljeta”, redatelja Gorana Nježića i Matije Tomića, u kojem sudjeluju Nataša Gabrijela Majstorović, Jan Furlan i Mihovil Mioković, prati troje mladih tinejdžera koji u zaboravljenoj provinciji gube dane na ljetnim vrućinama. Inercija, bezvoljnost i nedostatak bilo kakvog životnog plana upravljaju njihovom svakodnevicom i guraju ih prema rubu autodestrukcije dok lutaju praznim ulicama.

Komentiraj