FaH

Rijeka: Pojeftinjuju plin za kućanstva i toplinska energija

U Rijeci pojeftinjuje plin za kućanstva za 17 posto a toplinska energija na distributivnom području tvrtke Energo za 20 posto, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na konferenciji za novinare u srijedu i objasnio da je to posljedica Vladine odluke o smanjenju cijene plina.

Cijena toplinske energije vraća s dosadašnjih 0,43 kuna po kilovatsatu na 0,37 kuna, obračunato bez PDV-a, rekao je Obersnel.

Napomenuo je da je tvrtka za proizvodnju i distribuciju toplinske energije i plina Energo već dva puta postupila u skladu s obećanjem da će se smanjivati cijene plina i toplinske energije ako se smanje i cijene ulaznih energenata.

rekao je i kako je Energo u proteklih desetak godina investirao oko 300 milijuna kuna u širenje plinovodne mreže, koja je sad duža od 300 kilometara i, naglasio je, jedna je od najmodernijih u zemlji.

Direktor tvrtke Energo Sanjin Kirigin rekao je da je ulazna cijena plina niža za 24 posto. Energo je cijenu plina koji on distribuira kućanstvima smanjio s 3,93 kune po prostornom metru na 3,29 kune s PDV-om.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kirigin je rekao kako se očekuje da se ova razina cijena nafte zadrži sljedećih pet godina, pa tako i plina, odnosno da njihova cijena ne prelazi sadašnju granicu. U svakom slučaju, rekao je Kirigin, izgradnja LNG terminala na Kvarneru bi donijela značajnu dodatnu sigurnost u zadržavanje razine cijena plina u budućnosti.

Komentiraj