RIJEKA Optuženi roditelji djeteta koje je umrlo zbog odbijanja liječenja

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 38-godišnjakinje i 41-godišnjaka zbog sumnje da su odbijanjem liječenjadevetogodišnjeg sina počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, zbog čega je dijete umrlo, izvijestilo je u ponedjeljak to odvjetništvo.

Županijsko državno odvjetništvo utvrdilo je da su roditelji devetogodišnjaka, nakon što su liječnici u bolnici u Rijeci dijagnosticirali djetetu bolest, najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinova limfona, protivno odredbama Obiteljskog zakona i unatoč višekratnim pokušajima liječnika da ih upoznaju s prirodom bolesti i štetnim posljedicama odbijanja liječenja od početka kolovoza 2015., odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta te ga na vlastiti zahtjev odveli iz bolnice.

Zloćudna bolest zbog toga je uznapredovala i proširila se po svim vitalnim organima te je dijete umrlo 5. rujna 2015.

Dječaku, čiji su roditelji rastavljeni i živjeli su u Kostreni i Omišlju na Krku, početkom kolovoza 2015. u Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a dijagnosticiran je ne-Hodgkinov limfom. Roditelji su odbili ostaviti dijete na bolničkom liječenju i mogućnost kemoterapije. Dječakov otac rekao je kako je, umjesto kemoterapije, želio da se dijete liječi alternativnim metodama jer kemoterapija, ustvrdio je, ne liječi, nego ubija. Otac je naveo da je dijete želio liječiti biljnim kapima i tinkturama te antibiotskim kapima na bazi biljaka uz detoksikaciju tijela prirodnim sokovima.

Na Općinskome sudu u Rijeci 13. kolovoza pokrenut je postupak za oduzimanje prava roditeljima da žive s djetetom i odgajaju ga, uz prijedlog da ga se žurno privremeno smjesti u Dječji dom u Lovranu, a ujedno je protiv njih podnesena kaznena prijava.

Dan poslije Općinskome sudu u Rijeci poslan je prijedlog za lišavanje prava na roditeljsku skrb. Sudsko ročište s tim u vezi sazvano je krajem kolovoza, a roditeljima je naloženo da u roku od 15 dana dostave dokaze da su djetetu omogućili daljnje bolničko liječenje s obzirom na to da su predočili dokaz da za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu, u Italiji.

No, Dječja bolnica u Rijeci od liječnika iz Aviana dobila je obavijest da je otac doveo dijete na pregled i ponovno odbio mogućnost bolničkog liječenja te da ga je odveo. Nakon toga Dječja bolnica tome je izvijestila mjerodavni Centar za socijalnu skrb, koji je odmah zatražio da se dijete oduzme roditeljima bez obzira na to što nije prošao zadani rok.

Djelatnici Centra za socijalnu skrb pri dolasku na mjesto na kojemu stanuju nisu zatekli nikoga jer su roditelji s bolesnim djetetom, kako je poslije utvrđeno, otišli u vikendicu prijatelja u Gorski kotar.

Dječaku se 5. rujna zdravstveno stanje iznimno pogoršalo pa su roditelji zvali Hitnu pomoć, koja ga je odvezla u riječku Dječju bolnicu, gdje je ubrzo nakon dolaska umro.

Komentiraj