RIJEKA Izložba “Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće”

Miljenko Klepac/Hina

Izložba “Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće” koja govori o nastanku generacijama Riječana omiljenom kolaču, ali i o urbanom životu i kavanama ovoga grada krajem 19. i početkom 20. stoljeća, otvorena je u subotu u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

 Ovo je prva zajednička izložba Pomorskog i povijesnog muzeja i riječkog Muzeja [email protected], čiji su autori Tea Perinčić i Svetozar Nilović, a dizajnerica Vera Ružić.

 Na jednoj razini izložba govori o kolaču Rigojanči, koji nosi ime mađarskog violinista Jancsija Rigoa. Kolač je kreiran i dobio ime u razdoblju slavne veze Rigoa i Amerikanke Clare Ward, začete u pariškim kavanama i restoranima, gdje je Rigo redovno nastupao. Ward je u vrijeme upoznavanja s Rigoom bila supruga belgijskog princa od Chimaya, Josepha de Riqueta, kojeg je ubrzo potom napustila. Tijekom zajedničkog života s Rigoom koji je potrajao petnaestak godina plijenili su pažnju gdje god bi se pojavili.

Taj kolač od čokoladnog biskvita i šlaga bio je od početka djelovanja riječkog hotela Continental krajem 19. stoljeća u  ponudi te je uskoro postao omiljena riječka slastica i  spravljao se i prodavao na mnogo mjesta. Poveznica sa svijetom Rigoa i Ward su riječke kavane iz tog doba kojima se izložba bavi na drugoj razini. Prikazuje se razdoblje procvata Rijeke kao industrijskog i kozmopolitskog središta.

U sklopu otvorenja izložba mađarski povjesničar Csaba Katon je predstavio svoju knjigu o ljubavi Rigoa i Ward, a okupljene su pozdravili autori izložbe Tea Perinčić i Svetozar Nilović.

Izložba ostaje otvorena do 4. veljače 2019. godine.

Komentiraj