FaH/ Dario GRZELJ

RIJEKA Darivatelji krvi čekali po sat vremena kako bi dali krv

U velikoj akciji darivanja krvi Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije organiziranoj u galeriji Mali salon na Korzu u središtu Rijeke povodom nedostatnih zaliha krvnih pripravaka, u Zavodu za transfuziologiju KBC Rijeka prikupljeno je dovoljno doza, a darivatelji su zbog veliko interesa u subotu morali čekati i po sat vremena kako bi dali krv.

Cilj akcije je bio, uz smanjenje akutnog nedostatka krvnih pripravaka određenih krvnih grupa, populariziranje darivanja krvi te privlačenje onih koji do sad nisu nikad pristupili tom humanitarnom činu. Zbog toga je akcija organizirana u najužem središtu Rijeke, u vrijeme subotnje “Špice”, od 9 do 13 sati. Na Korzu, ispred galerije gdje se darivala krv, postavljen je štand Crvenog križa na kojem su svi zainteresirani mogli doznati sve što ih zanima vezano uz darivanje.

Predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto ocijenio je da je akcija u potpunosti uspjela, te da se takav pristup pokazao vrlo djelotvornim.

U najavi akcije je ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Vesna Čavar istaknula da su potrebe za krvlju posebno izražene ljeti zbog manjeg odaziva darivatelja, a povećanih potreba zbog višestrukog povećanja liječničkih intervencija u kojima trebaju krvni pripravci. Godišnje je za područje triju županija koje gravitiraju Kliničko-bolničkom centru Rijeka, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske, potrebno prikupiti 25.500 doza. Od toga je u Primorsko-goranskoj županiji potrebno prikupiti više od 15.800, kazala je Čavar.

Komentiraj