Goran Kovačić/Pixsell

Rijeka će imati prvu Dječju kuću u Hrvatskoj

Potpisivanjem ugovora između Grada Rijeke i zagrebačke tvrtke ING-GRAD danas je u Rijeci počelo stvaranje prve Dječje kuće u Hrvatskoj, inače četvrtog infrastrukturnog objekta Projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koji kreće u obnovu i bit će otvoren tijekom 2020. godine. U prethodnom razdoblju, u kompleksu Benčić gdje će se Ciglena zgrada preoblikovati u  Dječju kuću,  završen je riječki  Muzej moderne i suvremene umjetnosti u svojoj prvoj  fazi i započeli su radovi na obnovi riječke Palače šećerane u koju će po završetku obnove useliti Muzej Grada Rijeke te je završen Ri Hub u Grohovčevoj ulici.

Rekonstrukcija Ciglena zgrade koštat će 41,7 milijuna kuna, a za projekt njenog i  uređenja Gradske knjižnice Rijeci je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Tvrtka ING-GRAD, s kojom je Rijeka danas potpisala ugovor, izabrana je na javnom natječaju, a do sada su već izveli niz radova na sanaciji i restauraciji spomeničke i kulturne baštine u svim dijelovima Hrvatske. Ovom se riječkom projektu posebno vesele jer, kako je naveo član uprave Srđan Jončić: „Velika nam je čast i velik nam je izazov raditi na zgradi koja će cijelim svojim sadržajem biti namijenjena djeci i to u najboljem i najkreativnijem smislu“.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasio je kako ovaj projekt „pokazuje sinergiju, zajedništvo i isprepletenost ideja“ budući da na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – te udruge i nezavisne organizacije. Inače, riječka Dječja kuća prva je takva kuća koja nastaje u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene, Hiša otrok in umetnosti , nalazi se u Ljubljani.

Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen djeci do 12 godina i bit će otvorena cijeloga dana. Kako je naglašeno na današnjem potpisivanju ugovora, kultura u Dječjoj kući seže puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita – kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.U tom smislu, izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici , tek su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju.

Komentiraj