RIJEKA: Brodogradilište 3. maj radi punim kapacitetom bez obzira na okolnosti oko koronavirusa

Koronavirus je ostavila traga i na hrvatsko gospodarstvo, ali ima primjera koji unatoč svemu nisu osjetili posljedice i rade punim kapacitetom. Jedan od takvih primjera je riječko brodogradilište 3. maj koje je unatoč situaciji uspio zadržati proizvodnju i postojeće ugovore.

S tri potpisana i osnažena ugovora, od kojih se dva odnose na postojeće novogradnje te gradnju trupa za novi kruzer, brodogradilište radi punom parom. Zaraženih radnika, srećom, nema.

Iako je gubitak od 713 milijuna kuna iz 2018. godine narušio temeljni kapital brodogradilišta, u 3. maju ne odustaju od proizvodnje. Tisuću tona pristiglih limova uskoro ide na rezanje za gradnju trupa polarnog kruzera, a radi se i na nadogradnji preostalih brodova stranih naručitelja.

“Bit će sad krvava borba da se taj kapital opet ostvari, da se riješi. Znači, postoji ponovna gradnja 3.maja iz ničega. Od nule” rekao je direktor 3. maja Edi Kučan.

Suradnja s Vladom Republike Hrvatske nužna je i stalna

“Gotovo na dnevnoj bazi smo u kontaktu i siguran sam da sve one matematike odnosno izračuni s kojima smo ušli u revitalizaciju tih posrnulih gospodarstvenih subjekata, ako uspijemo osigurati adekvatnu dinamiku realizacije tih projekata, imaju svoju perspektivu i bit će doprinos gospodarskom rastu”, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Riječki gradonačelnik: ” 3. maj ima dobru budućnost”

“Upravo u ovom trenutku kad mnogi muku muče kako uopće opstati, preživjet u ovim otežanim okolnostima, 3.maj ugovara nove poslove, dobiva potreban materijal i ima jednu dobru budućnost, kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Komentiraj