RIJEKA 2020: Emina Višnić razriješena na vlastiti zahtjev

Dosadašnja direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić razriješena je te funkcije na vlastiti zahtjev, a na to mjesto imenovana je Irena Kregar Šegota, priopćeno je iz Grada Rijeke.

Višnić je zatražila razrješenje na funkciji direktorice tvrtke Rijeka 2020 “nakon dovršetka zahtjevnog procesa redefiniranja programa i proračuna”, smatrajući da se u novim okolnostima u kojima se EPK projekt nalazi, treba osobno još intenzivnije posvetiti poslovima operativnog upravljanja programima, navodi se u priopćenju.

“Emina Višnić izražava ponos na sve što je dosad odrađeno zajedničkim naporima sviju uključenih a posebno je istaknula projekt Otvorenja koji je i osobno vodila te dodala: Iako smo imali tu nesreću da je ovu godinu obilježila svjetska pandemija, ipak čvrsto vjerujem da je projekt EPK već uspio te da trebamo iskoristiti vrijeme pred sobom da realiziramo što je moguće više programa i na primjeren način zaokružimo priču o gradu koji je postao i ostao Europska prijestolnica kulture. Višnić ostaje zaposlena u tvrtki i preuzima poslove upravljanja programima koji idu u realizaciju”, stoji u priopćnju.

Grad Rijeka dodaje da je Skupština Rijeka 2020 imenovala Irenu Kregar Šegotu direktoricom zbog njezinih znanja, kompetencija i iskustva u EPK projektu kojima najbolje odgovara zahtjevima ove funkcije. Ističu da je ona od početka imala ključnu ulogu u procesu kandidature Rijeke za titulu EPK, a i kasnije u svim fazama provedbe projekta.

Dosad je bila direktorica Sektora partnerstva i komunikacija u Rijeka 2020.
Kulturno-umjetnički program EPK, prilagođen novonastalim okolnostima izazvanima koronavirusom, imat će oko 150 kulturno-umjetničkih događanja koja organiziraju i provode ustanove kulture, partnerske organizacije i tvrtka Rijeka 2020.

Podsjetimo, na sjednici Odbora za kulturu Gradskog vijeća krajem prošlog mjeseca raspravljalo se o nalazu Državne revizije za Grad Rijeku za 2018. godinu. Među nepravilnostima revizija je pronašla niz nepravilnosti vezanih uz provedbu projekta Rijeka 2020 – EPK.

Između ostalog, Rijeci 2020 je doznačavano oko 13,7 miljuna kuna bez priložene dokumentarcije. Grad Rijeka nije izvještavao Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma o utrošku sredstava koje je dobio u iznosu 32,8 milijuna kuna tijekom 2017. i 2018., iako je trebao a krajem 2018. ostalo je neutrošeno 21,8 milijun kuna pa je Državni ured za reviziju naložio Gradu da kontrolira kako se ta sredstva troše.

U nalazu Državne revizije utvrđeno je da je, umjesto neprofitne organizacije za provedbu programa, osnovano trgovačko društvo te je zaposleno sedam djelatnika više nego je bilo planirano.

PU primorsko-goranska je krajem svibnja kazneno prijavila šest osoba iz stručnog povjerenstva tvrtke Rijeka 2020 zbog sumnje u pogodovanje u javnoj nabavi. Riječ je o javnoj nabavi pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture 1. veljače 2020. godine.

Komentiraj