RIJEČNO KINO: Filmske večeri u Karlovcu završavaju filmom “Turist”

FaH

Projekcijom švedskog filma “Turist” u nedjelju navečer završava Riječno kino, priredba filmskih večeri na otvorenom na Foginovom kupalištu u Karlovcu, u organizaciji karlovačkog Kinokluba.

Film “Turist” je nominiran za Zlatni globus u kategoriji za najbolji strani film (2015.) i za Europsku filmsku nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja (2014), a dobitnik je Nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu. Riječ je o psihološkoj drami švedskog redatelja Rubena Östlunda. Film prati turiste u alpskom hotelu sve do lavine koja uzrokuje razne posljedice.

Sinoć je održana projekcija filma „Prestiž“ redatelja Christophera Nolana, uzbudljiva priča o otkrića o dvojici mađioničara. Budući da je ovo godina obilježavanja 160. godišnjice rođenja velikog izumitelja Nikole Tesle, a u filmu ga glumi David Bowie, koji je umro u siječnju ove godine, projekcija je održana i njima u sjećanje.

Prije filma posjetitelji su pogledali izložbu fotografija autorice Rosane Mikulić pod nazivom „Karlovačka kupališta“, koju je grafički uredila Gabrijela Vine, a organizirala Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“. Izložba je postavljena u suradnji s udrugom Izvan Fokusa, a aktualizira gotovo 150-godišnje postojanje uređenih karlovačkih kupališta, prvenstveno onih na Korani – od vojnog plivališta i Deakovog „Krebsgartena“ do kasnijih „Foginovog“ i „Gradskog“.

Fotografijama koje su autorici na korištenje ustupili Kafotka, Gradski muzej, Paviljon Katzler i mnogi drugi, kao i dokumentima i tiskovinama, bilo je prikazano što se s kupalištima događalo od samih njihovih početaka do današnjih dana, kada „Foginovo“ nosi naslov registriranog riječnog kupališta na kojem se iz godine u godinu održava popularno Riječno kino.

Komentiraj