Riječki “Zajc” u novu kazališnu sezonu kreće uz ambiciozni plan programa

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, je uz druge kolege najavio planirani program sezone 2020/21.

Posebno je naglasio da zbog “neizvjesnosti u pogledu mogućih novih mjera zaštite od epidemije novog koronavirusa, ograničavanja kapaciteta gledališta te mogućnosti izvođenja na pozornici i smanjenih prihoda” nije bio u mogućnosti predstaviti program, već plan programa sezone.

Ravnateljica Hrvatske drame, Renata Carola Gatica, je kao vrlo specifičan izazov, najavila četiri premijerna naslova: mjuzikl “Kosa“, “Opasne veze“ Christophera Hamptona u režiji slovenske redateljice Ivane Djilas, “Čelične magnolije“ Roberta Harlinga i “Fahrenheit 451“ Raya Bradburyja u režiji Ivana Penovića.

Premijerni program ansambla Talijanske drame donosi, kako je najavio ravnatelj Giulio Settimo, pet novih projekata.

Operni i koncertni program, koji će ponajviše od svih ovisiti o mjerama zaštite od koronavirusa, predstavio je Marin Blažević obrazloživši kako će zbog mjera razmaka među glazbenicima, na opernoj sceni biti izvođeni, novi ili obnovljeni, oni projekti koji omogućavaju smještanje orkestra na pozornicu.

Ističe se da će premijerno, kao dio programa projekta EPK-Rijeka 2020, biti izvedena “Opera po Kamovu“ Zorana Juranića čijom će izvedbom osobno dirigirati redatelj Fabrizijo Melano.

Osim opernih izvedbi, planirano je osam simfonijskih i osam komornih koncerta članova Riječkog simfonijskog orkestra. Riječki intendant je najavio kako će, nakon provedenih audicija, od sljedeće sezone riječki glavni gost dirigent biti Philipp von Steinaecker, a kućni dirigent Valentin Egel.

Na baletnom premijernom programu dva su projekta i tri naslova. Kako je rekla ravnateljica Baleta, Maša Kolar, prva je na redu premijera “Odiseje“ u koreografiji i konceptu poznatog koreografskog tandema, što ga čine Walter Matteini i Ina Broeckx, a potom premijera baletne večeri “Pathetique“ & “Brut“ čije prvo djelo potpisuje glasoviti Britanac Douglas Lee, a drugo Maša Kolar.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel program nove sezone ocijenio je vrlo ambicioznim, ali “s više neizvjesnosti, nego ičeg drugog“. Na kraju svog obraćanja, čestitao je i zahvalio riječkom Kazalištu koje je realiziralo većinu EPK projekata te u svega dva mjeseca, nakon otvaranja zbog izolacije, izvelo čak sedam premijera.

Komentiraj