Riječki ugostitelji o lockdownu: “Stalo se iza velikih korporacija, nas se mrcvari, imamo zombi firme. Vlada nije odradila posao”

Rijeka će od ponedjeljka imati najstrože mjere. Naime, Primorsko-goranska županija kreće u zatvaranje. Ugostitelji su u nedjelju poslužili posljednje goste. Vrijeme im nije išlo na ruku, kiša je padala cijeli dan, pa se nije moglo sjediti na terasama.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

“Čujte, 17. travnja je pogreb princa Philipa u UK i na taj pogreb će doći 30 ljudi. Mislim da je to osnovna stvar koja razlikuje uspješnu od neuspješne države i uspješno od neuspješnog upravljanja”, rekao je Jakominić.

“Mislim da smo zbog tog primjera i zbog toga kako je izgledao pogreb Bandiću prikucani na dno Europske unije. Mi nemamo ništa drugo nego krizu upravljanja. Mene je strah govoriti o tome jer zadnji put kad je ugostitelj napao vladu, tjednima se premijer iživljavao nad ugostiteljima. Činjenica je da mi imamo ozbiljan problem”, dodao je Jakominić.

Kaže da razumije da je Vlada imala četiri ili pet velikih kriza. “Od Agrokora, Uljanika, sad Covida…”, rekao je.

Onima koji su prekršili mjere na Bandićevom pogrebu stigle su prijave.

“Pa dobro, to što su stigle prijave – ja razumijem da je ovoj vladi bilo užasno teško”, primijetio je Jakominić.

“Nećemo izdržati još dugo vremena”

“Mi ne možemo izdržati još dugo vremena, ali mislim i da je osjetljivost puka već problem. Koliko god mi pričamo da ništa nije bitno, radi se o krizi upravljanja i radi se o tome da nitko nije stao iza nas”, istaknuo je Jakominić.

“Stalo se iza velikih korporacija, zato se u velikim šoping-centrima može raditi, a na otvorenim prostorima, gdje nema infekcije, se ne može raditi. Sad je to prebačeno na lokalni stožer, ali ne krivim njih. Mislim da imamo problem puno, puno šire”, navodi Jakominić.

“Trebali smo odavno cijepiti populaciju, ali smo odlučili da nam je bitnija alijansa s Europskom unijom i biti dobar frend našim frendovima izvana”, rekao je i nastavio:

“Nismo odradili posao. Vlada je sve četiri krize odradila tako da imamo totalni fijasko. Agrokor je ispod cijene predan Rusima, Uljanik ne radi, godinu dana nakon potresa nije obnovljena ni jedna rupa u Zagrebu i nemamo cjepiva”, kazao je.

“Izrael je 1. ožujka sve zatvorio i cijepio građane. Imaju riješenu krizu. Mi koji živimo od turizma imamo 25 posto cijepljene populacije drugom dozom”, rekao je Jakominić.

Dolazi sezona, a populacija nije cijepljena

Ogorčen je na cijelu situaciju.

“Jako puno ugostitelja ima zombi-firme. Držimo ljude samo zato jer smo u mogućnosti prijaviti se na mjere da ljudi ne ostanu bez prihoda. Da nam je netko prije godinu dana rekao da neće biti nikog briga za nas, možda bi mogli bolje postupiti”, kazao je Jakominić.

“Srećom su bili parlamentarni izbori pa je prvi lockdown još kako-tako prošao, ovo sad je mrcvarenje, ali dobro, nema veze”, navodi.

Kolike gubitke će imati novim zatvaranjem? “Ja nemam pojma, nitko više ne zbraja žrtve, cijedili su nas razni okupatori, proći će i ovi”, zaključio je Jakominić.

 

Komentiraj