Riječki poduzetnici pokrenuli inicijativu za pomoć Petrinji: Gradimo Petrinju – Ne dam da život stane!

Humanitarni projekt “Gradimo Petrinju, ne dam da život stane”, kojim se želi sačuvati lončarstvo, jedan od najstarijih petrinjskih zanata u izumiranju, predstavljen je u petak u Petrinji, a tom se projektu pridružila i inicijativa riječkih poduzetnika.

Nakon potresa mnogi građani Petrinje i okolnih mjesta počeli su iseljavati. To je namjeravao i lončar Valentino Valent.

Srećom, kaže, dobio je priliku: donaciju riječkih poduzetnika.

“Cijela priča izgradnje radionice i muzeja lončarstva krenula je prije tri godine, a prošle godine počela je izgradnja. Nakon potresa, moja obitelj i ja razmišljali smo o odlasku iz Petrinje s obzirom na to da svi živimo od lončarskog obrta. Ipak, odluku smo promijenili nakon što se na inicijativu riječkih poduzetnika pokrenuo lanac dobrote”, rekao je Valent.

Objekt će imati radionicu lončarstva i muzej, što će spasiti stari obrt od izumiranja. Na radionici održavat će se edukacijski tečajevi za djecu i odrasle.

Emocionalan projekt

Riječki arhitekt Marin Račić rekao je da je to jedan od emocionalno najsnažnijih projekata koji su radili.

“Kroz idejno rješenje pokušali smo osmisliti novi centar Petrinje, koji nije velik, ali mora imati puno smisla. Ideja je bila napraviti mali trg koji smo nazvali Trg lončarstva i koji u sebi objedinjuje tri funkcije – muzej lončarstva, radionicu lončarstva, objekt kojem su danas betonirani temelji, te postojeći višekatni objekt koji bi bio novi poduzetnički inkubator”.

Predstavnik riječkih poduzetnika Boris Popović rekao je da su oni već neko vrijeme prisutni u akcijama u petrinjskom kraju.

“Kako bi se sačuvao grad, treba sačuvati radna mjesta pa je zbog toga odlučeno da riječki poduzetnici kroz ciljanu akciju pomognu petrinjskim poduzetnicima”, rekao je Popović.

“Želimo ljude koji stvaraju, koji zajednički rade, surađuju i razmjenjuju ideje, što se, uostalom, ocrtava i u logotipu akcije koja prikazuje nepresušnu riječku amforu iz koje se voda izlijeva u petrinjsku stucku”, pojasnio je Popović.

Donacije kupnjom proizvoda

Za nastavak izgradnje kompleksa prikupljaju se donacije i to kupnjom proizvoda iz donatorske kolekcije Lončarstva VaL.

 

 

Redovita cijena proizvoda je uvećana kako bi se 50 posto prihoda moglo iskoristiti za izgradnju radionice i muzeja, a ostalih 50 posto namijenjeno je za troškove izrade proizvoda.

Artikli iz donatorske kolekcije imat će apliciran logo humanitarnog projekta i bit će dostupni za preuzimanje nakon izgradnje radionice, kada se u njoj ponovno pokrene proizvodnja. Tom gestom donatori će neposredno sudjelovati u obnovi najstarijega petrinjskog obrta.

Koordinator projekta Ivica Relković rekao je da je nakon potresa prva misao bila pronaći lokalnog obrtnika ili poduzetnika koji zbog posljedica potresa razmišlja o gašenju poslovanja i odlasku iz Petrinje.

“Ubrzo je pristigla informacija o Lončarstvu VaL koje vodi posljednji petrinjski lončar, a čijim bi se odlaskom ovaj tradicionalni zanat ugasio. Odlučeno je da se planski osmisli akcija koju će se kroz razne sadržaje pratiti godinu dana ili duže. Inicirana je donatorska akcija kroz otkup lončarskih proizvoda, kako bi se dugoročno zaista osiguralo da život ne stane i da se grade poslovi zbog kojih ljudi ovdje žele i trebaju ostati”, rekao je Relković.

Inicijativa riječnih poduzetnika, gradi se Muzej lončarstva i radionica u Petrinji. Photo: Inicijativa

 

Sve faze projekta moći će se pratiti preko službene Facebook stranice „Gradimo Petrinju – Ne dam da život stane!“, a narudžbe za kupnju proizvoda iz donatorske kolekcije primaju se putem e-maila: [email protected]

 

 

Komentiraj