Riječki Parafi obilježava 40 godina od prvog koncerta

Izložbom fotografija na panoima na riječkom Korzu u petak, 9. ožujka, počinje obilježavanje 40 godina od prvog službenog koncertnog nastupa hrvatskog punk banda Paraf iz Rijeke, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinstvo u Rijeci.

U Hrvatskoj su krajem 1970-ih godina u Rijeci djelovali Paraf i Termiti, a 22. ožujka 1978. godine u riječkoj dvorani Zajednice Talijana ”Circolo” održan je službeni rock koncert nekolicine mladih riječkih rock sastava. Među njima posebno je bio upečatljiv nastup bučnog i energičnog sastava Paraf. Ovaj datum glazbeni kroničari najčešće uzimaju kao prvi službeni nastup Parafa, a time i prvi ”pravi”, odnosno službeni (prijavljen i evidentiran) punk koncert u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je danas na konferenciji za novinare kako je obilježavanje pokrenula ‘neformalna entuzijastička skupina’, među kojima riječki novinar i publicist Velid Đekić, glazbenik i književnik Vlado Simčić Vava, predstavnici gradskog Odjela za kulturu i još neki pojedinci kako bi obilježiti važnu obljetnicu grupe Paraf, ali i 40 godina djelovanja Ri Rock Festivala.

Đekić je podsjetio da je Paraf prvi put svirao na službenom nastupu, zajedno s još nekim riječkim bendovima, 22. ožujka 1978. u prostorijama Zajednice Talijana “Circolo”. Parafu to nije bio prvi nastup, jer su, rekao je,  godinu ranije nenajavljeno, ‘gotovo gerilski’, svirali u tadašnjem Parku Vladimira Nazora, a danas Parku Nikole Hosta.

Nastup Parafa u Circolu 1978.  je bio važan za riječku rock i punk scenu, jer su nakon njega mnogi koji su bili na koncertu, osnovali svoje bendove, dodao je.

Za sam dan obilježavanja 40 godina prvog službenog Parafovog koncerta, 22. ožujka, planira se predstavljanje obnovljenog grafita ” Paraf Punk”, kojeg su  članovi grupe ispisali na stubama od Kozale prema Parku Nikole Hosta na početku svoje karijere. Održat će se i tribina o tome što je punk značio nekad, što znači danas te ima li danas pojava koje bi se mogle usporediti s punkom. Održat će se i koncert na kojem će se izvoditi Parafove pjesme, no, rečeno je na  konferenciji, ostaje tajna koji će postav nastupiti.

Na izložbi fotografija na Korzu prikazat će se najznačajniji trenutci 10-godišnjeg djelovanja Parafa. U pripremi je izložba omota i plakata riječkog rocka autora Mladena Stipanovića, od 90-tih godina do danas.

Komentiraj