Riječki Mini art-kino i MMSU nominirani za europsku arhitektonsku nagradu

Goran Kovačić/Pixsell

Riječki projekti Mini art-kina i nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU),  u nastajanju, nominirani su za prestižnu arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe, najvažnije europsko strukovno priznanje za arhitekturu.

Za nagradu Mies van der Rohe, uz ova dva riječka projekta, među 383 nominiranih projekata iz 38 europskih zemalja je još 11 hrvatskih projekata iz  Zagreba, Splita, Zadra, Solina, Vukovara, Popovače, Gunje, s Pelješca i Visa. Među hrvatskim nominacijama su dvije škole, tri obiteljske kuće, stadion, centar za posjetitelje, bazen, višestambeni kompleks, poslovni interijer i hotel.

Već u veljači, žiri kojim predsjeda danska arhitektica Dorte Mandrup, objavit će pet finalista, a ubrzo nakon toga bit će poznato i tko je dobio nagradu Mies van der Rohe-European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Ova nagrada iznosi 60 tisuća eura, a dodjeljuje se od 1987. godine svake druge godine. Riječ je o najprestižnijoj nagradi u europskoj arhitekturi, a o nominacijama se odlučuje temeljem prijedloga i prijava 76 nezavisnih arhitektonskih stručnjaka iz cijelog svijeta, nacionalnih arhitektonskih udruženje i savjetodavnog odbora.

 

 

Komentiraj