KBC Rijeka

Riječki liječnici prvi u Hrvatskoj ugradili najmanji pacemaker na svijetu

Na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka prvi put u Hrvatskoj učinjen je novi zahvat na srcu – ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu. Veličina, točnije dužina, kapsule je 25 milimetara. Implantiran je izravno u srce, u dvoje bolesnika s poremećajem srčanog ritma. Zahvati su, priopćili su iz riječke bolnice, obavljeni u petak 22.veljače. Pacijenti se osjećaju dobro i već danas će biti otpušteni iz bolnice.

Zahvat je u angiosali Odjela za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku izveo tim doc. dr. Sandra Brusicha i doc. dr. Zlatka Čubranića, aritmologa – elektrofiziologa riječke bolnice.

Ovaj se revolucionaran uređaj bez žica i baterija ugrađuje direktno u srce bolesnika bez kirurških rezova za razliku od postavljanja tradicionalnih elektrostimulatora srca što zahtijeva složenu operaciju ugradnje uređaja u kirurški napravljen džep ispod kože i uvođenje elektroda putem krvnih žila u srce. Implantacija ove “kardiokapsule“ izvodi se u lokalnoj anesteziji kroz venu u preponi bolesnika, uz pomoć sustava katetera kojima se uređaj vodi do desne klijetke i zatim pričvrsti na stijenku srca pomoću fleksibilnih zubaca.
Minijaturna veličina i minimalno invazivan pristup ne ostavljaju vidljive znakove medicinskog uređaja pod kožom, postotak komplikacija niži je u odnosu na tradicionalni pristup, nema ožiljaka niti potrebe za dugim oporavkom bolesnika nakon zahvata. U prosjeku, trajnost standardnog elektrostimulatora je 8 do 10 godina, dok je procijenjeni vijek ovog uređaja oko 12 godina. Trenutno je indiciran samo u bolesnika koji su imali infekciju elektrostimulacijskog sustava, koji su pod visokim rizikom za infekciju ili imaju začepljene krvne žile, što onemogućava ugradnju standardnog pacemakera.

Također, KBC Rijeka jedini je centar za vađenje elektrostimulacijskih sustava, klasičnih pacemakera, u Hrvatskoj. Postupci ekstrakcije elektroda ubrajaju se među najkompleksnije i najrizičnije zahvate iz područja kardiologije.

Komentiraj