Riječki KBC, prvi u ovom dijelu Europe, dobio novi uređaj za neinvazivnu dijagnostiku bolesti jetre

Riječki KBC u četvrtak je izvijestio da je ta bolnica, kao prva ustanova u ovom dijelu Europe, na besplatno korištenje tijekom dvije godine dobila najnoviji uređaj tranzijentne elastografije – FibroScan.

Riječ je o vrijednom uređaju francuske tvrtke Echosens koji je instaliran a Zavodu za gastroenterologiju riječkog KBC-a zahvaljujući dosadašnjim rezultatima doc. dr. Ivane Mikolašević i njezinih suradnika koji su se od 2012. bavili stručnim i kliničkim radom i publicirali više od 75 radova u priznatim svjetskim časopisima.

“Rekla bih da je ovo sjajan primjer kako nam zapravo i znanstveni rad može pomoći da dobijemo suvremenu opremu i tako poboljšamo skrb o bolesnicima”, rekla je Ivana Mikolašević i naglasila da postoji sjajna suradnja s kolegama drugih specijalnosti u KBC-u Rijeka, u KB-u Merkur, na riječkom Medicinskom fakultetu, kao i s kolegama iz obiteljske medicine te sjajnim medicinskim sestrama.

Novi uređaj od velike je pomoći u dijagnostici NAFLD-a, odnosno nealkoholne masne bolesti jetre koja pogađa sve veći broj pacijenata i smatra se tihom epidemijom 21. stoljeća i rastućim javnozdravstvenim problemom, ističu iz KBC-a Rijeka.

“Pomoću ove verzije aparata možemo brzo, bezbolno i točno odrediti stupanj steatoze (masti) i stupanj fibroze („ožiljaka“) jetre. Ali pomoću ovog aparata koji ima dodatnu sondu za slezenu, možemo prepoznati i koji bolesnici imaju portalnu hipertenziju, odnosno koji imaju povišen tlak u krvnim žilama jetre. Tako možemo u ranoj fazi prepoznati razvoj komplikacija kronične bolesti jetre”, objasnila je riječka znanstvenica koja je među ostalim i dobitnica nagrade za „Žene u znanosti“ pod pokroviteljstvom UNESCO-a i L’Oreala.

Nažalost, trenutno ne postoji dovoljno učinkovita i sigurna terapija za liječenje ove bolesti jetre. Brojna su klinička istraživanja u tijeku i u završnim fazama te lijekove za ovu bolest jetre očekujemo za dvije do tri godine. Za sada je jedini način liječenja prevencija, rana detekcija, prepoznavanje komplikacija te liječenje komponenata metaboličkog sindroma – regulacija šećerne bolesti i krvnog tlaka, odnosno pravilna prehrana, tjelovježba te redukcija tjelesne težine. Novi uređaj u riječkom KBC-u bit će od velike koristi i kod bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti te onih s transplantiranom jetrom i/ili bubregom.

“Svim bolesnicima kojima je potrebna pretraga FibroScanom, osobito ovim najnovijim aparatom, stojimo na raspolaganju u KBC-u Rijeka”, zaključila je Ivana Mikolašević, inače voditeljica Ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre.

Što je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD)?

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) danas je najčešća kronična bolest jetre i najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima. Ova bolest pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica današnjeg načina života. Drugim riječima, NAFLD nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi. Oko 90 posto bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od komponenti metaboličkog sindroma.

Prema dosadašnjim istraživanjima, 25 posto odrasle populacije i čak 10 posto djece ima NAFLD. Porast incidencije ove bolesti u pedijatrijskoj populaciji svakako je odraz nezdravog načina života, a posljedice sve češće pretilosti u dječjoj dobi bit će evidentne u ranoj odrasloj dobi.

Prvi stadij NAFLD-a je nakupljanje masti u jetrenim stanicama bez drugih histoloških promjena. Sljedeći je stadij NASH, odnosno upala masno promijenjenih jetrenih stanica. U daljnjem tijeku dolazi do stvaranja fibroze jetre, odnosno zamjene normalnog parenhima jetre fibroznim (ožiljnim) tkivom. U konačnici ove promjene vode razvoju ciroze jetre i karcinoma jetre. Pretpostavlja se da će u idućim godinama, a zbog rastuće epidemije debljine i šećerne bolesti tipa 2, karcinom jetre i ciroza jetre kao posljedice NAFLD-a postati i vodećim indikacijama za liječenje transplantacijom jetre.

 

Komentiraj