Riječki intendant šokirao političke aktere tog grada: “Samo se tako mogu boriti protiv fašista”

Kazališno vijeće (KV) HNK Ivan pl. Zajca u utorak je odlučilo Gradskom vijeću proslijediti zahtjev intendanta Marina Blaževića za prijevremenim završetkom mandata u prosincu 2023., ali i prijedlog za razrješenje po kojemu Blažević više nema povjerenje Kazališnog vijeća. KV je primilo zahtjev intendanta za prijevremenim okončanjem mandata na osobni zahtjev, na 31. prosinca 2023., godinu dana prije isteka mandata. Blažević je rekao da traži razrješenje ponajprije iz osobnih razloga pa bi odbijanjem odbili i njegovo pravo da odstupi iz osobnih razloga.

Nakon toga im je iz Grada stigao oštar odgovor u kojem se članove vijeća proziva da su postupili suprotno uputi koju im je pisanim putem dostavio gradonačelnik kao predstavnik osnivača, koji je tražio da se odluka odgodi do završetka interne revizije u kazalištu koja je u tijeku, a također su postupili i suprotno stavu Ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Ministrica, koja je predložila Blaževića za mjesto riječkog intendanta je poručila da ne postoje temelji za Blaževićevo razrješenje, te navodi da se nažalost u još nekoliko gradova politički sukobi rješavaju smjenama sposobnih ravnatelja u kulturi ili se pak kulturne institucije koriste kao sredstvo za postizanje nekih drugih ciljeva.

“Sramotno je i u maniri linča izvedeno iznošenje ove točke na sjednici Kazališnog vijeća jer članovi KV-a intendantu nisu dopustili da pred njima iznese svoje očitovanje o svemu što su naveli. Dakle, meritum i argumentirana rasprava ih očito ne zanimaju”, poručili su u utorak iz Grada Rijeke.

Kako piše Nacional u novom broju, intendant Blažević, kako bi pokušao preduhitriti pokretanje postupka vlastite smjene, na više je adresa – od one gradonačelnika i njegova zamjenika do ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek – prije jučerašnje sjednice, uputio opširno pismo u kojemu na neuvijen način najavljuje potpuni raspad kazališnog sustava u Rijeci. Nacional je u posjedu ovog pisma o čijem postojanju javnost dosad nije bila obaviještena.  Pismo vrvi otvorenim ucjenama i prijetnjama u slučaju njegove smjene, a konsternirajući je podatak da svoje kritičare Blažević na jednom mjestu čak proglašava ”fašistima”.

Riječki intendant u pismu otvoreno najavljuje da će se politički aktivirati: ”Ja, barem za sada, nisam političar koji s protivničkom političkom strankom može ulaziti u jednakopravnu, pa makar ne i ravnopravnu borbu. Ja smatram da su metode ocrnjivanja, klevetanja, političkih pritisaka, ucjena i progona koje nada mnom provodi Primorsko goranski savez u suštini – fašističke. Protiv njih se ne mogu boriti kao intendant, nego samo kao slobodni intelektualac, kritičar, pa i umjetnik, ili, možda čak uskoro, političar i aktivist”, piše, optužujući stranku PGS za ”fašističke metode”.

ALEKSANDAR NIKOLIĆ: ‘Marin Blažević me mobingirao, ali tužio sam ga, nisam dopustio da me slomi’

 

Intendant Blažević je proizveo solidan broj skandala: sam sebi je osigurao ugovor o radu kojim mu je zagarantirano mjesto glavnog dramaturga nakon što mu prestane mandat, a slične ugovore dobili su i njegovi bliski suradnici poput vršitelja dužnosti upravitelja tehnike i baleta, poslovne ravnateljice i drugih. Blažević je bez dozvole Kazališnog vijeća radio na otvaranju projekta Europske prijestolnice kulture, a i njegovi ravnatelji radili su izvan kazališta bez dozvole. Njegov vršitelj dužnosti upravitelja tehnike odrađuje drugi mandat, iako nema potrebnu visoku stručnu spremu, a za ravnateljicu Hrvatske drame otežava se uvid u diplomu i tvrdi se da ona nije nostrificirana. Blaževićevo programsko i financijsko izvješće nije usvojilo Gradsko vijeće, a značajno se mijenjao interni pravilnik o radu koji je navodno omogućio manipulacije oko zapošljavanja. Na koncu, postoji i niz tužbi i sudskih postupaka, od kojih je jedan i izgubljen, a u HNK Rijeka dramatično su narušeni međuljudski odnosi – prije svega, tvrdi se, zahvaljujući upravo intendantu.

VIŠE DOZNAJTE U NOVOM BROJU NACIONALA

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]