Riječki HNK u samo četiri dana osvojio Kretu izvedbama svojih uspješnica

Prepunu dvoranu “Andreas i Maria Kalokairinou” protresao je pljesak senzacionalnim izvođačima predstave „Otello“. Stanovnike Herakliona u ponedjeljak su očarali Otello, Desdemona, Jago i Cassio. Slavna opera Giuseppea Verdija “Otello” izvedena u Kulturnom i konferencijskom centru, pod dirigentskim vodstvom Myrona.

Michaelidisa,  Hrvatskog  narodnog kazališta Rijeka uz sudjelovanje zbora iz Herakliona i u režiji Marina Blaževića osvojila je i dirnula srca gledatelja na Kreti. Riječki se HNK publici najvećeg grčkog otoka predstavio svojim uspješnicama, kojima je ovo bila tek posljednja stanica na značajnim međunarodnim putovanjima, operom „Otello“ i baletno – plesnom predstavom „Plamteća voda“.

Podsjetimo samo na dva najznačjnija, gostovanje Baleta u Bonnu i gostovanje Opere na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj.

Dolazak riječkih kazališnih produkcija u Heraklionu očekivao se s velikim uzbuđenjem. Mediji su u danima prije prve izvedbe najavljivali tjedan kulture, praznik kazališta, impresivne produkcije međunarodnih standarda.

Ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar rekla je kako su na otoku Kreti ostavili dobar dio svoje umjetničke energije te kako su ukupno otplesali pet predstava pred dupkom punim gledalištem Kulturnog centra Herakliona. “Domaćin se potrudio da nam gostovanje ne bude samo radna obaveza već lijepo i zanimljivo putovanje u otočki ambijent ipak nešto drugačijih kulturnih i društvenih navika. Jedino mi je žao što se Andonis Foniadakis, kojeg na otoku zovu Andoni Foniadaki nije mogao osobno uvjeriti izvanrednom uspjehu njegovog riječkog opusa, „Plamteće vode“ i „Bolera“, u jedinstvenoj i autohtonoj energiji Herakliona”, izjavila je Kolar.

Naime, izvedba riječkog Baleta i njihove „Plamteće vode“ bila još po nečemu izuzetna –  bila je to prva predstava međunarodno poznatog i cijenjenog koreografa Andonisa Foniadakisa izvedena na njegovoj rodnoj Kreti.

U Ierapetri na južnoj obali otoka, Foniadakis je još tijekom svog odrastanja uz more crpio inspiraciju za ovo svoje djelo nastalo u čast Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. Iako zbog obaveza u New Yorku nije mogao biti na Kreti kojoj se vraća svakoga ljeta, zahvaljujući riječkim umjetnicima uz brojne su druge Krećane i roditelji slavnog plesnog umjetnika konačno vidjeli jednu njegovu predstavu.

Valja naglasiti da su uz po dvije izvedbe predstava „Otello“ i „Plamteća voda“, umjetnički ansambli riječkog „Zajca“ izveli i dva edukacijska programa za mladu publiku, a u okviru jednog od njih i „Bolero“ na trampolinima Andonisa Foniadakisa.

Riječke programe je tijekom četiriju dana u Heraklionu vidjelo čak četiri tisuće gledateljica i gledatelja.

Gledalište u Heraklionu/ Photo: HNK Ivana pl. Zajca

“Nakon što je u finsku Savonlinnu krajem srpnja otputovalo više od 100 djelatnica i djelatnika riječkog HNK, u Heraklion na Kreti putovalo nas je preko 130. Nisu to bili samo značajni umjetnički uspjesi, nego i logistički iznimno složeni poduhvati Opere i Baleta, svih tehničkih službi i producenata”, istaknuo je intendant riječkog HNK Marin Blažević. Napomenuo je i to kako im je i dijelomično pomoglo Ministarstvo kulture i medija ali je isto tako rekao kako sve to ne bi bilo moguće bez Grada Rijeke koji svojim proračunom osigurava postojanje nacionalnog kazališta i u Rijeci.

“U proteklih nekoliko mjeseci riječki HNK ponosni je ambasador hrvatske kulturne odnosno izvedbeno-umjetničke produkcije u Europi, a ta činjenica ne impresionira samo marginalne grupacije i pojedince na lokalnoj, riječkoj, političkoj i medijskoj sceni. Žalosno, premda ne i neočekivano”, zaključio je.

Photo: HNK Ivana pl. Zajca
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]