RIJEČKI ART KVART U Benčiću počinje izgradnja nove Gradske knjižnice

U  prostoru nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, u kojem se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi riječki kvart kulture, počinje izgradnja Gradske knjižnice Rijeka. U kompleks Benčić ulaže se ukupno oko 260 milijuna kuna.

Radovi na izgradnji nove knjižnice kreću sredinom rujna,  vrijedni su 68,5 milijuna kuna od čega je iz EU fondova, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, osigurano 38.058.443,82 kuna, dok ostatak iznosa osiguravaju Grad Rijeka i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te direktori na natječaju odabrane tvrtke VG5 d.o.o. Nejc Hrastnik i Bojan Žvanut danas su u Rijeci potpisali ugovor o izgradnji.

“Nova zgrada knjižnice četvrti je objekt kompleksa Benčić koji kreće u rekonstrukciju i obnovu u sklopu stvaranja novog gradskog središta, art kvarta kojeg će uz knjižnicu činiti i dva muzeja te jedinstveni objekt u Hrvatskoj – Dječja kuća u kojoj će se stvarati kulturni programi za najmlađe. Rijeka će tako u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture u nekadašnjem industrijskom postrojenju dobiti kulturno središte koje će, siguran sam, postati nova točka kulturnog života grada, ali i mjesto susreta, druženja te u konačnici, novi sadržaj za sve brojnije turiste koji navraćaju u naš grad” , rekao je Obersnel prilikom potpisivanja ugovora.

Nova knjižnica bit će moderan i funkcionalan prostor ukupne bruto površine 5.825,39 m², prilagođen osobama s invaliditetom i s odjelom za slijepe i slabovidne osobe.

Uz knjižnicu, riječki art kvart koji nastaje u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, činit će i novi prostor Muzeja grada Rijeke koji će useliti u upravnu zgradu bivše tvornice kompleksa Benčić, baroknu palaču, te Dječja kuća – jedinstveni projekt u Hrvatskoj kroz koji će više gradskih ustanova u kulturi stvarati i provoditi programe za djecu, i nakon završetka projekta prijestolnice kulture. Tu je i Muzej moderne i suvremene umjetnost koji je u kompleks uselio u rujnu 2017. godine.

Muzej grada Rijeke, Dječja kuća i javne površine u kompleksu Benčić koje se također uređuju, bit će dovršeni u 2020. godini, a Gradska knjižnica početkom 2021. godine.

Komentiraj