RIJEČKE LJETNE NOĆI ‘Turbofolk- RI-loudid’ i sjednica Kazališnog sabora

HNK Ivana pl. Zajca

Obnovljenu kultnu, višestruko nagrađivanu predstavu riječkog HNK Ivana pl. Zajca ‘Turbofolk- RI-loudid’, autorski projekt Olivera Frljića ostvaren u produkciji Hrvatske drame, publika festivala Riječke ljetne noći moći će vidjeti 6. i 7.07., kad će biti izvedena ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 21.30 sati.

Glumački ansambl čine ‘turbo-veterani’ Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić i Rosanna Bubola, te ‘turbo-debitanti’ Marija Tadić, Nikola Nedić, Dean Krivačić, Tena A. Torjanac i Giuseppe Nicodemo.

Turbofolk’ progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i svim njezinim popratnim efektima. Preko melodija na mobilnim telefonima, kroz životni stil novih društvenih elita te narodnjačke klubove koji sve više sudjeluju u kreiranju identiteta jedne nove generacije, turbofolk je u našoj sredini i dalje itekako prisutan, nezaustavljivo ulazi u sve društvene pore.

U svom obnovljenom reloaded izdanju odnosno pod naslovom ‘Turbofolk – RI-loudid’, predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu, a s podnaslovom “Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću“.

‘Turbofolk’ je od premijere 2008. godine polučio uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput, spomenimo samo neke, budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala Beyond belonging u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta Purgatorije u Tivtu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala Zlatni lav u Umagu, Marulićevih dana u Splitu ili  Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani, a nedavno i Malta festivala u poljskom Poznanu gdje je oduševila tamošnju publiku koja ju je ispratila pravim ovacijama.

Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana a za oblikovanje svjetla Boris Blidar. Predstava je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Prije predstave ispred zgrade HNK, u zgradi riječkog HNK bit će održana sjednica Kazališnog sabora. Iako je kazališna sezona završila, a stiglo ljeto i Riječke ljetne noći, riječki Kazališni sabor još nije krenuo na ljetnu stanku. Nova sjednica, u sklopu festivala Riječke ljetne noći, zakazana je za četvrtak 6.07. s početkom u 19.30 u foyeru Kazališta. Na dnevnom redu šeste redovne sjednice Kazališnog sabora nalazi se samo jedna točka: Imaju li Riječke ljetne noći budućnost?

Podrška nadležnih za financiranje programa Riječkih ljetnih noći nikada nije bila na nižim granama. S druge strane, gledatelji tijekom srpnja moraju birati između zabavljačko-pučkih priredbi u okolici Rijeke i festivala koji se uporno odbija pokoriti razbibrizi te vjeruje da umjetnost i u ljetnim mjesecima mora imati svoj – lukobran. Stoga ćemo se odluci o budućnosti Riječkih ljetnih noći posvetiti na tematskoj sjednici popularnog Kazališnog sabora, otvorenoj za sve zainteresirane i nadležne.

U radu Sjednice sudjelovat će ravnatelji svih umjetničkih grana HNK Ivana pl. Zajca i intendant Marin Blažević, a pozvani su i predstavnici Grada, Županije i Ministarstva kulture te Turističke zajednice grada Rijeke.

Komentiraj