Riječka bolnica širi kapacitete za oboljele od Covida

Primorsko-goranska županija danas ima 166 novih slučajeva, a najviše je zaraženih i dalje među radno aktivnim stanovništvom u Rijeci. Preminule su tri osobe. U riječkom Kliničko-bolničkom centru (KBC) liječi se 80 pacijenata. Pritisak na bolnički sustav raste, pa riječki KBC širi kapacitete za prihvat oboljelih od Covida, javio je HRT.

Riječka Klinika za infektivne bolesti već je danima puna, a dio Covid pozitivnih bolesnika popunio je i prostore otorinolaringologije. Zato se na lokalitetu Sušak riječke bolnice pripremaju novi kreveti. Odjel za nefrologiju povezan sa Zavodom za fizikalnu medicinu od danas je spreman za prihvat oboljelih. Osigurana je i soba za bolesnike koji trebaju dijalizu.

“U tom jedinstvenom prostoru imamo još 50 postelja koje su spremne primiti covid bolesnike, nastavljamo širiti kapacitete na način da uvodimo kisik na još 70 kreveta na riječkom lokalitetu, radimo na osoblju, formiramo timove”, kazao je HRT-u, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Na Zametu bi uskoro trebala biti otvorena i Covid ambulanta. “Bit će organizirano u vidu dežurstva gdje se mogu javiti oboljeli kojima nije potrebna hospitalizacija, a opet neki liječnički nadzor i pregled”, rekla je epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Danijela Lakošeljac.

Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji je stabilna, no povećava se oprez. Opet je ukinuta pratnja na porođajima. “Iznimno nam je žao i razumijemo emotivno stanje koje porod donosi. Međutim, mi jednostavno moramo ovu mjeru donijeti kako bi zaštitili sustav i osoblje jer ono mora biti dostupno pružiti adekvatnu pomoć budućim rodiljama u narednim tjednima. Molimo za razumijevanje”, objašnjava ravnatelj Ružić. Čim epidemiološka situacija bude povoljnija, ponovno će biti omogućena prisutnost pratnje na porođajima, poručili su iz riječkog KBC-a.

Komentiraj