Rijad zadovoljan ovogodišnjim hodočašćem “bez incidenata”

EPA/MAST IRHAM

Veliko hodočašće u Meku odvija se ove godine bez većih sigurnosnih i zdravstvenih incidenata u nazočnosti više od 2 milijuna vjernika gdje je 2015. naguravanje preraslo u dramu, objavio je Rijad u petak.

Kamenovanje vraga u Mini, na zapadu Saudijske Arabije, počelo je u zoru i dio je posljednjih obreda koje trebaju obaviti hodočasnici tijekom hadža. Tu je prije dvije godine izbilo opasno naguravanje u kojeme je poginulo 2300 vjernika.

Oko 2,35 milijuna muslimana došlo je ove godine na hodočašće u Meku, najsvetije mjesto islama, od kojih je 1,75 stiglo iz inozemstva, prema službenoj saudijskoj agenciji SPA.

Obrativši se novinarima u Mini, general Mansur al-Turki, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio da se Rijad pobrinuo za hodočašće protekne bez incidenata.

Ove godine su posebice pojačane mjere sigurnosti uz nazočnost više od 100.000 mobiliziranih članova snaga sigurnosti i tisuća kamera postavljenih po putanji hadža.

Glanogovornik ministastva zdravstva je rekao da danas nije zabilježena niti jedna epidemija.

Hodočašće u Meku je jedan od pet stupova islama koje je svaki vjernik pozvan obaviti najmanje jednom ukoliko za to ima sredstava. Obred kamenovanja, koji traje do nedjelje, obilježava prvi dan Kurban bajrama, blagdana žrtve.

Komentiraj