epa

Ricardo Muti: Mislim da je ovo moj zadnji Novogodišnji koncert u Beču

Jednim od najpoznatijih koncerata klasične glazbe u svijetu, Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije koji se tradicionalno održava 1. siječnja u Zlatnoj dvorani Bečkoga glazbenog društva (Wiener Musikverein) ove će godine, peti put nakon 1993., 1997., 2000., i 2004.  ravnati maestro Riccardo Muti.

Bečki filharmoničari ove će godine izvesti odabrana djela skladatelja iz obitelji Strauss: Johanna oca i sina te Josefa Straussa te djela Franza von Suppea i Alphonsa Czibulke.

Koncert, 78. po redu, izravno će prenositi više od 90 zemalja svijeta, a pratit će ga oko 50 milijuna televizijskih gledatelja.

Zlatnu dvoranu i ove će godine raskošnim cvjetnim aranžmanima ukrasiti bečki cvjećari. Od 1980. do 2015. cvijeće je bilo poklon talijanskoga grada Sanrema. Postavljanje cvjetnih aranžmana u Zlatnoj dvorani počelo je već 27. prosinca.

Muti je jedan od brojnih slavnih dirigenata koji su dosad ravnali orkestrom Bečke filharmonije na Novogodišnjem koncertu, poput Herberta von Karajana, Lorina Maazela, Zubina Mehte, Gustava Dudamela, Daniela Barenboima, Claudia Abbada…

Koncert je prvi put izveden 31. prosinca 1939. pod dirigentskom palicom Clemensa Kraussa, a od 1. siječnja 1941. izvodi se oko podneva prvoga dana nove godine.

“Silvestrovo želim proslaviti u krugu obitelji, no budući je ove godine pritisak bio prilično snažan složio sam se i ravnat ću koncertom, no mislim da će ovo biti moj posljednji novogodišnji koncert” u Beču, rekao je talijanski dirigent, rođen 1941. u Napulju za talijanski Il Giornale.

Muti, koji trenutačno vodi Čikaški simfonijski orkestar i orkestar mladih Luigi Cherubini za list je kazao da pripreme za novogodišnji koncert uopće nisu tako jednostavne. “Kada stojiš ondje… na podiju teško je zaboraviti da te promatraju milijuni ljudi diljem svijeta, a i orkestar je pred velikim auditorijem. I najmanju pogrešku vide i čuju svi, ne samo prisutni u dvorani, a ni program nije tako jednstavan kakvim se čini”, objasnio je Muti za talijanski dnevnik.

Program Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara svake se godine izvodi čak triput: 30 prosinca kao pretpremijera rezervirana za pripadnike austrijske vojske, 31. prosinca navečer kao Koncert novogodišnje večeri i 1. siječnja kao Novogodišnji koncert.

U drugome dijelu koncerta filharmoničarima će se u tv-prijenosu tradicionalno pridružiti članovi Baleta bečke državne opere i Bečke narodne opere, obogaćujući ga plesnim bravurama austrijskih baletnih prvaka koji plešu u poznatim bečkim palačama i drugim poznatim austrijskim mjestima, poput Schoenbrunna ili i Schloss Hofa.

Kao i prethodnih, i ove su godine karte za sva tri koncerta rasprodane godinu dana unaprijed. Cijene im se kreću od 50 do 950 eura, no neposredno prije održavanja koncerata dosežu astronomske cijene, jer ih je samo mali broj ljubitelja klasične glazbe spreman preprodati.

Za 700 karata, koliko ih se pusti u slobodnu prodaju svake se godine prijavi oko 60.000 ljubitelja klasične glazbe. Bečka filharmonija lutrijom odlučuje tko će biti sretan kupac karata.

Komentiraj