RIBIĆ: “Nepravedna, agresivna, netolerantna i uskogrudna poduzetnička klasa”

Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić za N1 komentirao je krizu u javnom i privatnom sektoru. Smatra da je smanjenje plaća u javnom sektoru pogrešan koncept, dodajući kako toga ima samo u Hrvatskoj.

“Svi trebamo biti solidarni kada je zemlja u teškoćama… Pitanje je da li je teret svrhovit i može li pomoći. Prošla financijska kriza nam pokazuje da su neki recepti bili kontraproduktivni. Smanjenje plaća u javnom sektoru je pogrešan koncept”, kaže Ribić.

Na konstataciju kako privatni sektror smatra da nije korektno – oni će morati platiti plaćama i radnim mjestima – čelnik Matice sindikata kaže da je on profesionalac te da štiti javni sektor do one mjere do koje je to razumno.

“Govorim kao razuman čovjek i ekonomist. Nema drugog načina nego deficitarnog financiranja. Vrijeme je za zaduživanje. Dug sam po sebi nije zlo, sve zemlje se zadužuju. Zlo je ako ga prokockate”, kazao je.

Da nije bilo duga čovječanstvo bi još bilo u prethistoriji, riječi su , kaže Ribić, svakog uglednog ekonomista. Smatra kako je zaduživanje jedino rješenje.

“Trenutno vlada psihoza u svijetu poduzetništva, strah, panika među poduzetnicima – što će biti, kako će preživjeti… Ako oni nešto meni zamjeraju ili nama iz javnih sektora onda bi i mi bi njima mogli jako puno zamjeriti. Sada se traži solidarnost javnog sektora, onih koji društvu daju javna dobra. Svaki put kad je kriza onda nam država jako treba. Njima država tada silno treba. Nameće se kao imperativ da država mora pomoći gospodarstvu. Ja to podržavam”, govori Ribić.

Kaže kako se oni u javnom sektoru moraju krvavo boriti za skromno podizanje plaća koje su, kako kaže, daleko ispod vrijednosti kvalifikacija “upravo zbog te poduzetničke klase koja je neobično nepravedna, agresivna, netolerantna i uskogrudna.”

Komentiraj