RIBIĆ I SEVER ‘Stožer šalje umirujuće poruke, a dio poslodavaca unosi nemir’

Sindikalisti Vilim Ribić i Krešimir Sever, uoči sastanka s Vladom u petak, gostovali su na Dnevniku Nove TV.

”Moramo vidjeti što druge dvije strane imaju za reći i koji su njihovi argumenti. Ono što dosad vidimo iz njihove komunikacije jest da jedan sloj ljudi, dio poduzetničkog sloja, vrlo agresivno i, usudim se reći, zastupa stajališta koja su štetna za društvo, nacionalne interese i njih same. Radi se o smanjivanju plaća u javnom i državnom sektoru”, kazao je Ribić, podsjetivši na krizu iz 2009. kada se smanjivala javna i državna potrošnja, što je, kako kaže, “zagušilo gospodarstvo”. Ribić smatra da bi se smanjivanjem plaća dogodilo isto.

”Važno je održati potražnju. Važno je da ljudi imaju s čime kupovati da bi poduzetnici mogli kupovati. Tu je važnu lekciju Europska unija naučila i svijet. Izgleda da samo u Hrvatskoj nisu naučili”, smatra Ribić.

Krešimir Sever je poručio je kako nije vrijeme za ”ovako jednostrano i agresivno donošenje zakona koji će staviti izvan snage i Zakon o radu, kolektivne ugovore i ugovore o radu, a da se o tome ne razgovara”.

”Sindikati nikada nisu bili nerazumni, i tijekom Domovinskog rata i gospodarske krize, pa to svakako nisu ni sada. Ali dok s jedne strane Nacionalni stožer šalje pomirujuće poruke i stvara smiraj kod naroda, na drugoj strani se koalicija između vlasti i dijela poslodavaca pojavljuje kao nešto što unosi snažan nemir među građane i kaže da bi se mogla olako gubiti radna mjesta”, naglasio je Sever, dodavši kako treba sjesti i razgovarati, ali da se ne mogu donositi “jednostrane odluke koje će omogućiti poslodavcima da radnicima režu plaće”.

Ribić je dodao da je sada vrijeme solidarnosti.

”Ako doista stane-pane, ja ću stati pred naše članove i reći: ‘Moramo smanjiti plaće’. Međutim, moj naglasak je u tome da nije svaka žrtva korisna. Neke su žrtve mogu biti štetne za cijelo društvo”, smatra Ribić, dok se Sever poručio kako “nije pitanje čega su se poslodavci spremni odreći, nego čega su svega radnici već odrekli”.

 

Komentiraj