U ministarstvu poljoprivrede u četvrtak poslijepodne traje sastanak ministra Tomislava Tolušića i predstavnika drugih resora s istarskim ribarima koji traže siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije.

Ribari se nadaju da će se na sastanku pronaći rješenje, prije svega za kazne kojima Slovenija prijeti hrvatskim ribarima.

“Pritisak se osjeća i prisutan je kod svih ribara i nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Premda iz vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore”, kazao je u srijedu Hini savudrijski ribar Danilo Latin.

Ponovio je kako ribari traže osobnu sigurnost i slobodu odnosno mogućnost slobodnog i nesmetanog rada na području Hrvatske.

Uz ministra poljoprivrede na sastanku su predstavnici ministarstva vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova i pravosuđa.

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da će se na sastanku razmotriti trenutna situacija vezana uz problematiku ribolova u Savudrijskoj vali te dogovoriti daljnje aktivnosti.

Slovenska strana tvrdi da je od prošlog tjedna započela s implementacijom arbitražne presude jer je granična linija na moru prema arbitražnom rješenju “jasna” i s točno određenim koordinatama, te da Sloveniji pripada 80 posto Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Da love u Piranskom zaljevu, kako su to do sada tradicionalno činili godinama, ribari iz Savudrije i iz Umaga, po stajalištu Ljubljane, trebali bi od slovenskih vlasti tražiti posebne dozvole.

Ako do sredine zaljeva budu i dalje plovili bez njih, izdavat će im se rješenja o kazni koja im se mogu naplatiti i kad prijeđu kopnenu granicu i dođu u Sloveniju, stajalište je slovenskih vlast

Premijer Andrej Plenković komentirao je na početku današnje sjednice Vlade, prve u novoj godini, slovensku najavu o naplaćivanju kazni hrvatskim ribarima rekavši da isto može poduzeti i hrvatska strana protiv slovenskih ribara ako bude potrebno.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.

“Mi i dalje Sloveniju pozivamo da izbjegava jednostrane poteze, da izbjegava incidente. Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode”, rekao je premijer istaknuvši da je najmanji problem izdavati kazne.

“Sukladno ovome što govori slovenska strana, to naravno može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ukoliko do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima”.

Nakon sastanka u ministarstvu poljoprivrede, koji je počeo nešto iza 13 sati, bit će izdano priopćenje.

Komentiraj