Robert Anic/PIXSELL

REZULTATI ZABRINJAVAJUĆI Goluža: U osječkom KBC-u najlošija situacija od svih centara u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža u ponedjeljak je nakon obilaska osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), rekao kako je u toj bolnici najlošija situacija od svih KBC-a u Hrvatskoj te da je pred novom upravom veliki posao da ga dovedu na razinu prosječnog KBC-a.

Nakon što je s prvim dopredsjednikom HLK-a Krešimirom Luetićom i novim obnašateljem dužnosti ravnatelja osječkog KBC-a Željkom Zupčićem obišao nekoliko odjela Goluža je izjavio novinarima kako su prije mjesec dana bili u izvanrednom stručnom nadzoru KBC-a Osijek, da su rezultati zabrinjavajući, ali da je novo vodstvo uvidjelo kako treba ispraviti određene stvari.

Smatra kako Osječani kao i svi građani koji gravitiraju tom KBC-u zaslužuju zdravstvenu zaštitu kakvu imaju i građani Zagreba.

„Infrastruktura je veliki problem, pogotovo na Zavodu za radiologiju gdje smo obavili izvanredni stručni nadzor. Međutim, postoje i određeni kadrovski problemi što je uobičajena pojava u hrvatskom zdravstvu, a u Osijeku je to naglašenije nego u Zagrebu, Rijeci ili Splitu”, istaknuo je Goluža. Smatra kako Osijek ima komparativnu prednost jer je sveučilišni grad s Medicinskim fakultetom.

Siguran sam da je kvalitetnom suradnjom i sinergijom osječkog KBC-a i Medicinskog fakulteta moguće naći kvalitetna kadrovska rješenja jer je pitanje kvalitetnog kadra pitanje perspektive KBC-a Osijek, rekao je Goluža.
Dodao je kako će se kvote za upis na medicinske fakultete povećati. Prema evidenciji HLK godišnje u Hrvatskoj studij završi 500 liječnika, a u državi trenutno nedostaje četiri tisuće liječnika specijalista.

Goluža je rekao i da je prema analizi HLK trenutno na svim medicinskim fakultetima oko 4200 studenata, od kojih će 3500 do 3800 u roku šest godina sigurno završiti studij, a istovremeno će zbog odlaska u mirovinu otići 1700 liječnika. U HLK to smatraju velikom prilikom za Hrvatsku da se kadrovski deficit stabilizira.

Upozorio je i na veliki problem odljeva liječnika. Kako je rekao, u Hrvatskoj u zadnjih pet godina prosječno 500 studenata završi studij medicine, a u sustav ih uđe svega oko 220, dok se ostatak gubi što vodstvo HLK zabrinjava.
Na novinarski upit što će biti s regionalnim bolnicama, pomoćnica ministra zdravlja Ružica Palić Kramarić odgovorila je kako su u fazi analiziranja prikupljenih podataka, ali s konačnim zaključcima neće izlaziti prije jeseni. Dodala je kako za osječki KBC neće biti prevelikih promjena.

Komentiraj