Matija Topolovec/PIXSELL

Rezultati nadzora u rodilištima proglašeni “službenom tajnom”?

Nakon što je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić ispričala svoje potresno iskustvo s kiretažom, uslijedio je val reakcija. Udruga Roda prikupila je stotine svjedočanstava žena te ih ovog tjedna predalo u Ministarstvo zdravstva, a resorni ministar Milan Kujundžić najavio je pokretanje inspekcije.

Udruga Roda podsjetila je i kako su prije četiri godine imale sličnu akciju, u kojoj su pozvale žene da iznesu svoja iskustva iz hrvatskih rodilišta. Tadašnji ministar zdravstva u Vladi Zorana Milanovića, Siniša Varga, poslao je inspekciju u bolnice, no, Udruga upozorava da rezultati nisu nikada objavljeni.

Jutarnji list danas donosi dio nalaza inspekcije, koji su, kako kažu, bili proglašeni “službenom tajnom”. U inspekciji su obuhvaćena rodilišta sedam bolnica, odnosno kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara, a pokazalo se da tada samo tri rađaonice, i to u KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice i KBC-u Rijeka, na raspolaganju imaju anesteziologa 24 sata na dan.

Utvrđeno je, piše Jutarnji, i kao postoji velika razlika u primjeni epiduralne anestezije kao mogućnosti manje bolnog poroda. Tako je u KBC-u Osijek samo 2,2 posto žena dobivalo tu vrstu anestezije, a u KBC-u Sveti Duh taj je postotak bio znatno veći, i to 34,8 posto. Razlike u primjeni epiduralne anestezije vidljive su i kod carskog reza. U KBC-u Osijek dobilo ih je samo 27,6 posto rodilja, a u Svetom Duhu ta se metoda analgezije primijenila na čak 86,8 posto rodilja.

U inspekciji je utvrđeno i kako KB Merkur, KBC Sestre milosrdnice i KB Sveti Duh imaju rodilišta koja nisu u skladu sa standardima jer se radi o preuređenim, a ne namjenski građenim prostorima.

Komentiraj