REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Za NATO 56 posto građana Crne Gore

Getty Images

Oko 56 posto građana Crne Gore opredijelilo bi se na referendumu za članstvo u NATO-u, dok bi 44 posto bilo protiv ulaska u Sjevernoatlantski savez, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Ipsos Strategic Marketing.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 8. do 16. listopada na uzorku od 1.015 punoljetnih građana Crne Gore, a kako u subotu prenosi podgorička Pobjeda, da je referendum bio održan u tom razdoblju, na birališta bi izašlo 75 posto punoljetnih građana Crne Gore.
“Od svih opredijeljenih građana koji bi izašli na referendum, a takvih je tri četvrtine, 56 posto bi glasovalo za pridruživanje NATO-u, a 44 posto bi glasovalo protiv. Svaki četvrti građanin Crne Gore je ili neopredijeljen po pitanju pridruživanja NATO-u ili ima eksplicitno negativan stav po pitanju izlaska na referendum”, kazao je tom podgoričkom dnevniku Marko Uljarević iz Ipsos-a.
Zabilježen je i jedan mali kuriorzitet. Prema riječima Uljarevića, na eventualnom referendumu o pristupanju Savezu, u ovom trenutku bi glasovalo više građana Crne Gore nego što bi se odazvalo na parlamentarne izbore.
“Nešto manje od dvije trećine građana Crne Gore bi glasovalo na parlamentarnim izborima”.
Istraživanje Ipsosa je pokazalo da rejting vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića raste i ona ima podršku 45 posto građana, što je za tri postotka više u odnosu na istraživanje od prije dva mjeseca.

Za oporbeni savez Demokratski front (DF), koji je prošlog mjeseca organizirao prosvjede, glasovalo bi svega osam posto građana, za Demos 13 posto, za URA i Socijalističku narodnu partiju po sedam, Demokratsku Crnu Goru šest, Socijaldemokratsku partiju četiri i Bošnjačku stranku tri posto.

Komentiraj