Rezultati istraživanja: Najveći dio Hrvata ne želi se cijepiti protiv korone

Prema svakodnevnim izvještajima iz Hrvatske, ali i svijeta koronavirus ne posustaje, a tako će najvjerojatnije biti sve do dolaska cjepiva.

Postavlja se pitanje “zašto bih se baš ja trebao cijepiti” jer prema istraživanju Valicona više je Hrvata koji se ne planiraju cijepiti protiv koronavirusa kada stigne u Hrvatsku.

Da se neće cijepiti reklo je 43 posto ispitanih, od toga 21 posto sigurno, a 23 posto vjerojatno, javlja RTL televizija.

Cijepiti se planira 35 posto građana i to 11 posto sigurno, a 24 posto vjerojatno.
Recimo i da je 22 posto onih koji nisu sigurni što bi učinili.

Zanimljivo je i da su Hrvati puno skeptičniji od ostatka Europljana jer istraživanje u sedam zemalja (Danskoj Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Britaniji i Nizozemskoj) pokazuje da će se cijepiti čak 74 posto građana. I to svugdje više od polovine stanovništva, na primjer u Francuskoj gdje je najmanji broj onih za cijepljenje, taj je postotak čak 64%.

U Hrvatskoj je upola manje onih koji bi se cijepili nego u Europi, treba li onda cjepivo biti obvezno?

Upravo se to pitalo ispitanike i rezultat je 50-50. Dakle, Hrvati su podijeljeni i po tom pitanju, od toga 15 posto ih se u potpunosti slaže da bude obvezno, a 35 uglavnom.
22 posto se uglavnom ne slaže, a gotovo 30 posto u potpunosti je protiv da cjepivo bude obvezno.

S obzirom na to da hrvatski građani očito nisu spremni na cijepljenje, evo kako se oni štite od koronavirusa: najviše njih pranjem ruku i nošenjem maski u zatvorenom prostoru. Izbjegavaju rukovanje i grljenje s onima koji nisu članovi obitelji, a izbjegavaju i sve vrste masovnih okupljanja.

I možemo zaključiti, neka i dalje budu odgovorni i nastave s ovim mjerama barem dok ne dočekamo cjepivo.

Valiconova online anketa provedena je na reprezentativnom uzorku 24. i 25. srpnja 2020. te da je pogreška uzorka: +/- 4,3 posto.

Komentiraj