REZULTATI ANKETE: Clinton vodi ispred Trumpa na Floridi

FaH

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton vodi ispred svog republikanskog rivala Donalda Trumpa na tradicionalnom bojištu američkih predsjedničkih kandidata na Floridi, čime je ojačala svoju poziciju u utrci za Bijelu kuću, pokazala je anketa Reutersa i Ipsos pulsa uoči prve debate kandidata koja se održava u ponedjeljak navečer.

Kad bi se izbori održali u ponedjeljak, Clinton bi osvojila 259 elektorskih glasova, sa šansom od 88 posto za osvajanje njih 270, čime bi osigurala pobjedu, stoji u anketi. Trump bi prema anketi osvojio 191 mandat.

Anketa svakog tjedna ispituje stavove 15 tisuća Amerikanaca, procjenjuje rezultate po državama koji određuju elektorske glasove.

Taj rezultat predstavlja prvi napredak u anketama za Clinton u nekoliko tjedana. Prošli rezultati, objavljeni 16. rujna, dali su joj šansu od 61 posto za pobjedu, s 14 elektorskih glasova prednosti.

Veliku razliku sada čini Florida, sa svojih 29 elektorskih glasova, gdje 49 posto glasača podržava Clinton, a Trumpa njih 45.

Trump gubi i u New Mexicu, gdje stoji na između 38 i 47 postotnih bodova. Colorado i Nevada, koji su prije naginjali Trumpu, sada su neizvjesne, a te dvije države zajedno donose 20 glasova. Clinton gubi podršku u Oregonu i Wisconsinu, također neizvjesnim državama koje zajedno donose 17 glasova.

Procjenjuje se da će debatu koja se održava u ponedjeljak u 21 sat po lokalnom, a 2 ujutro u utorak po hrvatskom vremenu, pratiti više od 100 milijuna gledatelja.

Još uvijek se ne zna znači li takva visoka gledanost i veliku izlaznost na izbore u studenom, no sigurno je da bi ona donijela prednost Clinton, smatra istraživanje Reutersa i Ipsosa, koje predviđa slabu izlaznost.

Komentiraj