Rezolucija UN-a osuđuje sustavni rasizam, ne spominjući SAD

Vijeće za ljudska prava UN-a jednoglasno je u petak usvojilo rezoluciju kojom osuđuje sustavni rasizam i policijsko nasilje, nakon povijesne rasprave i povlačenja dijela teksta u kojem se cilja SAD.

Vijeće sa sjedištem u Ženevi, iz kojeg se Washington povukao 2018., usvojilo je konsezusom rezoluciju koju su iznijele afričke zemlje tijekom hitnog sastanka sazvanog u povodu smrti Georgea Floyda i masovnih prosvjeda protiv rasizma širom svijeta time potaknutih.

Afroamerikanca Floyda ubio je bijeli policajac prilikom privođenja 25. svibnja u Minneapolisu.

U inicijalnoj verziji, rezolucija je pozivala na uspostavu neovisnog međunarodnog istražnog povjerenstva kako bi se rasvijetlilo „sustavni rasizam” u SAD-u. To se obično čini u slučaju velikih kriza kao što je rat u Siriji.

Ali tekst je postupno razvodnjen i više nije usmjeren protiv SAD-a, što su kritizirale nevladine organizacije optužujući Washington da je izvršio pritisak.

Poziva samo visoku povjerenicu za ljudska prava Michelle Bachelet da pripremi izvješće o „sustavnom rasizmu, kršenjima međunarodnog prava kada je riječ o ljudskim pravima i lošem postupanju snaga reda s Afrikancima i osobama afričkog podrijetla”.

Izvješće bi trebalo preispitati „događaje koji su izazvali smrt Georgea Floyda i drugih Afrikanaca i osoba afričkog podrijetla, kako bi se pridonijelo utvrđivanju odgovornosti i osiguranju pravde za žrtve”.

Ne spominjući SAD, Bachelet je u srijedu pred Vijećem kritizirala „sustavni rasizam” i pozvala na službene isprike i odštete za višestoljetnu opresiju nad crnačkim stanovništvom.

Nakon minute šutnje za sve žrtve rasizma, pomoćnica glavnog tajnika UN-a Amina Mohammed kazala je u video poruci da je UN dužan pomoći žrtvama rasizma.

Prije otvaranja sastanka, dvadesetak visokih dužnosnika UN-a afričkog podrijetla, među kojima šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potpisali su deklaraciju u kojoj su istaknuli da obična osuda rasizma nije dovoljna.

Komentiraj